Раст индустрије у БиХ и извоза добар темељ за остатак године

22.06.2021. 09:18
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Индустријска производња у БиХ почетком 2021. године забиљежила је мјесечни раст, у највећој мјери због веће производње електричне енергије, а треба се надати да ће позитивни трендови бити настављени и током године, стоји у објављеном Редовном економском извјештају Фондације "Фриедрицх Науманн", који су радили бх. економски стручњаци.

У извјештају даље стоји да је дошло и до раста извоза, што значи да се одређени дијелови економије ипак опорављају.

- БиХ је у првом кварталу ове године остварила рекордни извоз, и то због значајне иностране потражње на тржиштима ЕУ за полупроизводима, минералима и сировинама. Тако је извоз у односу на први квартал прошле године повећан за 16,6 одсто - наводи се у извјештају.

Адмир Чавалић, економски аналитичар и један од аутора извјештаја, казао је за "Независне" да подаци за први квартал ове године говоре да ће БиХ у овој години имати благи раст економије.

- Вјероватно да ћемо као држава имати користи од промјене геополитичких момената у смислу да се ЕУ одваја од Далеког истока, што може бити профитабилно за нашу државу - казао је Чавалић.

Истиче да им је било задовољство када су радили анализу да је дошло до повећања извоза, али, како каже, биљежи се раст индустријске производње за око 10 одсто.

- Ово су сигурно добри темељи за остатак године те очекујемо туристичку сезону да нас додатно извуче у смислу раста економије који очекујемо да буде око три одсто у овој години - казао је Чавалић.

Наиме, у извјештају се наводи да је у односу на 2020. годину дошло до повећања наплате пореза и доприноса у ФБиХ, иако износ од 1,323 милијарде КМ још није на нивоу 2019. године - 1,348 милијарде КМ, али свеједно показује да би 2021. година требало да буде година опоравка.

У извјештају даље стоји да је први квартал ове године био посебно изазован за бх. економију јер је пандемија проузроковала бројне проблеме, већи број незапослених особа, раст цијена, буџетске нестабилности и, посљедично, наглашавање политичких, социјалних те нарочито здравствених криза.

"Основни изазови домаће економије који су проистекли из првог квартала се односе на трећи вал пандемије и његове посљедице по домаћу економију какве су изостанак вакцина, као и парцијална затварања економије, локдаун, попут оног у Кантону Сарајеву. Оно што је посебно изазовно јесу негативни економски трендови, нарочито у земљама Европске уније (ЕУ). Ови трендови ће имати изузетне посљедице по економију БиХ, што вјероватно оправдава постојећу процјену од 2,8 одсто раста, опоравка у овој години", истиче се у извјештају.

Наиме, резултати спроведеног истраживања у оквиру извјештаја указују да привредни субјекти у БиХ укупну пословну климу перципирају као неподстицајну, при чему не виде да се она нешто битније мијења у посљедњих пет година.

Посебно се истичу четири препреке које су испитаници просјечно оцијенили као највеће, а то су парафискални и административни трошкови пословања, правна несигурност и правосуђе, јавна управа и пореске обавезе.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    23h 49m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    14h 9m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    3h 22m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    3h 16m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    18h 13m
    0