Расте извоз монтажних кућа: Произвођачи затрпани наруџбама упркос кризи

16.10.2023. 15:36
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Криза није стала на пут произвођачима монтажних кућа из БиХ који су током протеклих девет мјесеци у иностранство пласирали ове производе у вриједности од 104,92 милиона марака, што је готово 11 милиона више у односу на исти период лани.

 

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, ове године за произвођаче монтажних кућа најпопуларније је било њемачко, хрватско и аустријско тржиште. У истом периоду лани, монтажних кућа извезено је у вриједности од 93,74 милиона марака.

За разлику од извоза, подаци УИО говоре да су ове године из иностранства у БиХ стигле монтажне куће у вриједности од 6,25 милиона марака, док су за њих годину раније овдашњи становници издвојили 5,46 милиона КМ.

Власник предузећа “Стеко центар” у Бијељини Миленко Стевановић казао је за “Глас Српске” да имају пуне руке посла те да су недавно изашли и на тржиште Аустралије, гдје у наредном периоду очекују већи промет него што ће у овој години имати у цијелој Европској унији.

- Због великог обима посла недавно смо запослили нове раднике. Свој производ извозимо у 20 земаља, а тренутно највише посла имамо у Швајцарској. Међу становницима Њемачке завладао је неки страх, нико више ништа не купује, ни куће ни намјештај, потражња је тамо опала за 50 одсто - казао је Стевановић, чији су радници у иностранству лани урадили 37.000 квадрата или око 300 кућа.

Ове године, истакао је, на инострано тржиште очекује да пласирају и до 15 одсто више монтажних кућа у односу на лани.

Пуне руке посла имају и у предузећу “Савокс” из Милића чије се 99 одсто производње односи на инострано тржиште. Извршни директор овог предузећа Славиша Лукић потврдио је да купаца за сада не мањка.

- Ове године имамо много више посла него што је то било прошле године. Такође, и за сљедећу годину већ сада имамо извјесне, значајне и велике пројекте - рекао је Лукић и додао да цијена квадрата стагнира с обзиром на то да је појефтинио одређени грађевински материјал.

Према његовим ријечима, цијена квадрата, поред квалитета изолације и изгледа, зависи и од тржишта.

У приједорској фирми “Grossist” кажу да се странци готово свакодневно интересују за монтажне куће, али због већ унапријед испланираних активности у овој години нису ништа извозили.

- Ове године развијамо нови програм кућа, односно скандинавски стил који ћемо идуће године пласирати прво на нашем па тек онда на иностраном тржишту - казао је директор ове фирме Немања Вујковић.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Игор Андрић рекао је да у Српској све више предузећа почиње са производњом монтажних кућа јер је потражња све већа.

- Монтажне куће су много јефтиније од зиданих, због чега се све више људи, како код нас тако у свијету, одлучује управо за њих - казао је Андрић.

Прошла година

Према подацима УИО, БиХ је током прошле године у иностранство извезла монтажне куће у вриједности од 130,8 милиона марака и то највише у Њемачку. Кад је ријеч о увозу, лани су у БиХ из иностранства стигле куће у вриједности од 8,23 милиона марака, углавном из Турске и Италије.

Пише: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Наредних дана промјенњиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенњиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Када радник има право на скраћено радно вријеме? Када радник има право на скраћено радно вријеме?
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    3h 10m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    3h 15m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    4h 7m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    16h 37m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    4h 21m
    0