Рате кредита поново расту

16.05.2023. 11:58
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Грађани и привредници у Републици Српској који с банкама имају уговорену промјенљиву каматну стопу на кредите могу поново очекивати раст мјесечних рата.

Такав сценарио на домаћем банкарском тржишту је неизбјежан јер је Европска централна банка (ЕЦБ) поново повећала каматну стопу.

– Са циљем обуздавања инфлације ЕЦБ је повећавала каматне стопе, а такве промјене на нашем тржишту могу утицати на кредите који укључују промјенљиву каматну стопу. До таквих промјена долази усљед промјена међубанкарских референтних каматних стопа које се користе за одређивање коначне стопе за уговоре с промјенљивом каматном стопом, што је најчешће еурибор – навели су “Гласу Српске” у Агенцији за банкарство Републике Српске.

Ни економисти се не усуђују изнијети прогнозе када би уопште политика подизања каматних стопа могла стати.

– Све што је могло да крене по злу кренуло је. Имамо сада огроман буџетски дефицит у САД, који се зове финансијски амбис, а који се свако мало код њих дешава. И онда они подижу степен задуживања. Код њих постоји јединствен начин одлучивања по питању доношења одлука о задуживању, када је ријеч о држави. Одлучују колико и шта им треба без икаквих параметара – рекао је “Гласу” економиста Александар Љубоја.

Све то доводи до тога, наглашава Љубоја, да они штампају доларе и поспјешују инфлацију у цијелом свијету и тиме праве велики неред.

– Њихов ФЕД који није народна ни национална банка, већ приватна, ради све у интересу крупног капитала и мултинационалних компанија. С обзиром да је њихов једини мотив профит неред ће дуго потрајати. Неће он престати, само ће мијењати своје појавне облике – нагласио је Љубоја.

Додао је да је ФЕД био први који је кренуо у подизање референтне каматне стопе, а слиједила их је слијепо ЕЦБ без икакве калкулације и анализе.

– ЕЦБ је једна бескорисна институција и њихова таква политика подизања каматних стопа одражава се на обичног човјека за кога их није брига. Не интересују их шта ће бити с појединцем. Битан им је само профит – навео је Љубоја.

Закључак је, наводи он, да можемо очекивати даље повећање каматних стопа, бесконачно штампање долара и евра и прављење свих могућих нереда у економијама.

– Послије пандемије вируса корона мислили смо да ће се све унормалити. Али, ето, десило се шта се десило. Један мањи дио свјетске популације све нам диктира. Они су незајажљиви, нехумани и не интересује их да ли неко може нормално да ради и живи, већ само их интересује да продају робу по енормној цијени, а новац је роба. Тако да долазимо у ситуацију да имамо један глобални, како они кажу униполарни, неолиберални свијет, а ја бих га назвао робовласништво, повратак у доба Рима – закључио је Љубоја.

Мјере

У Агенцији за банкарство Републике Српске подсјетили су да су се у протеклом периоду активно бавили растом еурибора и каматне стопе те да су донесене одговарајуће мјере, а све у смислу да терет кризе не буде пребачен само на кориснике кредита, привредника и становника, односно да дио тог терета поднесу и банке.

– Одлуке Агенције су биле правовремене са циљем да грађанима и правним лицима помогнемо у вези с кредитима с варијабилном каматном стопом. Банке су се у свом пословању мјера придржавале и кориговале их у складу с донесеним прописима – нагласили су у Агенцији за банкарство.

Коментари 0
Повезане вијести
Фирме и становништво све више дижу кредите Фирме и становништво све више дижу кредите
Српска се на берзи поново задужила више од плана Српска се на берзи поново задужила више од плана
Фочак тврди да је исплатио кредит, али да је радник банке присвојио новац Фочак тврди да је исплатио кредит, али да је радник банке присвојио новац
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    12h 28m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 12m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    5h 57m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    2h 56m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    23h 39m
    0