Ратни злочин на Чемерну остаће упамћен по масовности починилаца

09.06.2023. 19:21
1
ИЗВОР: srna.rs

Ратни злочин над Србима у Чемерну остаће запамћен по масовности починилаца, њихових комшија и кумова, који су убили 32 мјештана међу њима девет жена, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Нуждић је рекао да су сестре Радинка и Ранка силоване и масакриране, а њихова мајка Спасенија убијена.

Чемерно је, каже Нуждић, баш чемерно, јер о постојању Срба свједочи старо православно гробље и остаци уништених кућа које су зарасле у коров.

Нуждић је рекао да ни послије три деценије нема пресуда за стравичан ратни злочин који је почињен над Србима у селу Чемерно код Илијаша, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

- Породице страдалих Срба подигле су споменик жртвама, али је на захтјев локалних власти Илијаша умјесто натписа да је ријеч о жртвама ратног злочина то промијењено у жртве ратног збивања - рекао је Нуждић.

Он је нагласио и да је споменик који је ту подигнут оштећен, крст пао, а према процјени Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево то се догодило због "утицаја јаких вјетрова".

- Све ово говори у прилог тези да се на све могуће начине ратни злочини почињени над Србима током протеклог рата у БиХ покушавају омаловажити и обесмислити, а жртве и њихове породице на најбруталнији начин понизити - закључио је Нуждић.

Он је подсјетио да је Суд БиХ у јануару 2018. године потврдио оптужницу за ратни злочин против 12 лица, а поступак је у току.

- Неизвјесно је како ће овај правосудни процес бити окончан ако имамо у виду да је прошло пет година од потврђивања оптужнице, а још немамо судски епилог - истакао је Нуждић.

На Чемерну ће сутра бити служен парастос и положени вијенци и цвијећа на Спомен-обиљежје поводом 31 године од звјерског убиства 32 српска цивила које су починили припадници такозване Армије БиХ.

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова и припадници такозване Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња, напали су Чемерно у раним јутарњим часовима на данашњи дан 1992. године.

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзету Бешлију, те Хамдију Спахића и Нехру Ганића.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Alas 09.06.2023. 20:12
    Ne imali balijaneri pogani poroda, sjeme im se zločinačko zatrlo.
Повезане вијести
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Годину дана затвора Харису Скелићу за злочине над српским цивилима Годину дана затвора Харису Скелићу за злочине над српским цивилима
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    3h 49m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    10h 55m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 22m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 4m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    11h 14m
    0