Рату кредита диже шест банака у Српској

22.07.2022. 20:28
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Од осам банака које послују на тржишту Српске три су већ обавијестиле кориснике кредита са промјењивом каматном стопом да ће доћи до раста рата за јули, а исто толико припрема информацију да ће бити промијењен износ ануитета.

Директор Агенције за банкарство РС Срђан Шупут рекао је “Гласу Српске” да три банке које припремају обавјештења за клијенте тај посао ће завршити до краја мјесеца.

- Преостале двије банке тренутно не шаљу обавјештења нити се спремају, што не значи да неће у наредном периоду то урадити ако еурибор настави и даље да расте - рекао је Шупут.

Нагласио је да на нивоу банкарског сектора у РС укупно пласирани кредити са промјењивом каматном стопом, односно са клаузулом еурибор, износе 1,900 милијарди марака.

- Од тога износа на привреду се односи 950 милиона, а преосталих 940 милиона марака на становништво - казао је Шупут.

Он је подвукао да су банке дужне да обавијесте клијенте о промјенама по питању износа ануитета.

- Једноставно банка мора да обавијести клијента, осим ако није другачије наведено у уговору. Агенција за банкарство РС апелује на банку и клијенте да прочитају своје уговоре и да строго поштују оно што је истим дефинисано - казао је Шупут.

Нагласио је да је раст ануитета на кредите са промјењивом каматном стопом неминовно, с обзиром да је дошло до раста еурибора те да су тражили од банака у Српској да их о тим промјенама информишу.  

- Банке усклађују каматне стопе са еурибором два пута годишње. Односно банке га гледају на 30. ју­н и 31. децембар. Већина кредита са промјенљивом каматном стопом је везана за шестомјесечни еурибор. Ми смо већ најавили да ће доћи до раста каматних стопа на кредите, јер је еурибор порастао, односно он више није негативан, ни на нули, већ је сада благо позитиван - рекао је “Гласу” још прошле седмице Шупут и додао да се тај тренд дешава свагдје гдје су банке дале кредите са промјенљивим каматним стопама.

Према његовим прогнозама, неизвесно је шта ће се даље дешавати по питању еурибора.

- С обзиром да су рецесија, инфлација и криза присутне не може се очекивати да еурибор остане на овом нивоу већ да расте, али за колико ће то бити, тешко је у овом тренутку прогнозирати. Према неким пројекцијама, до краја ове године то неће бити драматично - подвукао је Шупут.

Подвукао је и да је дошло до раста каматних стопа и на депозите.

- Тако да и са те стране може се очекивати да, ако расту те каматне стопе, дође и до благог раста камата на кредите - закључио је Шупут.

ЕЦБ

Управни савјет Европске централне банке (ЕЦБ) одлучио је јуче да подигне три кључне каматне стопе те банке за 50 базних поена. Према томе, каматна стопа на главне операције рефинансирања и каматне стопе на граничну кредитну линију и депозитну линију биће повећане на 0,50 одсто, 0,75 одсто и 0,00 одсто респективно од 27. јула ове године.

Аутор: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Skijaš 23.07.2022. 14:18
  Sreća pa sam završio sa tim lopužama.
Повезане вијести
У Српској рођена 21 беба У Српској рођена 21 беба
Без договора о нижој цијени хљеба Без договора о нижој цијени хљеба
Банке у Српској прошле године оствариле профит од 189 милиона КМ Банке у Српској прошле године оствариле профит од 189 милиона КМ
Најчитаније
 • Пјесма о дјевојчици Вели - цвијећем дочекала црногорску војску и због тога убијена (ФОТО)
  3h 2m
  1
 • Неустрашиви машиновођа Војин Никитовић
  11h 45m
  0
 • Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи?
  9h 24m
  3
 • Хапшење због спида у Источној Илиџи
  10h 35m
  0
 • Полицијска акција у Сарајеву: Претреси и хапшења због дроге, пронађено оружје и муниција
  7h 50m
  1