Разговор са поводом: Милан Тошић директор ЈКП „Комил“ из Источне Илиџе

16.06.2022. 10:21
2
ИЗВОР: katera.news

О стању у јавном комуналном предузећу “Комил“, пословању и плановима предузећа, приоритетима у раду, кадровској и финансијској ситуацији, као и проблемима са којима се ово предузеће суочава разговарали смо са директором, Миланом Тошићем.  

Да ли сматрате да успјевате осигурати квалитетну услугу када је ријеч о прикупљању, транспорту и депоновању комуналног отпада, одржавању јавних површина, као и осталим услугама из дјелатности предузећа „Комил“?

Сматрам да је ниво пружања услуге одвоза комуналног отпада тренутно задовољавајући, али, свакако да морамо бити самокритични, такав однос имамо према послу, тако да увијек може боље.

НАШ ЗАДАТАК ЈЕ ДА СТАНОВНИЦИМА ИСТОЧНЕ ИЛИЏЕ БУДЕ ЛИЈЕПО, ТЕ ДА ШЕТАЈУ УРЕДНИМ И ЧИСТИМ ШЕТАЛИШТЕМ, АЛИ И СВИМ ОСТАЛИМ УЛИЦАМА НАШЕ ОПШТИНЕ.

Слика

Не можемо у сваком моменту бити на баш сваком мјесту, али, трудимо се да у најкраћем року одреагујемо на сваки позив.

Комил се, поред одвоза комуналног отпада, бави и љетним одржавањем  у које спада кошење, одвожење траве, хортикултурнo уређење зелених површина, али и дио зимског одржавање Источне Илиџе.

Велики дио наше општине је руралан, а ми смо, угледајући се на европске градове, сваком домаћинству у тим дијеловима додијелили по једну канту гдје се отпад одвози одређеним данима у тачно одређено вријеме. Циљ нам је да руралне дијелове наше локалне заједнице одржавамо уредним, подједнако као и урбане градске улице.

Наше предузеће се бави и одвозом кабастог отпада, а цијена одвоза је 20 КМ по кубику, док превоз шута и земље кошта 50 КМ по кубном метру.

Такође, свјесни смо постојања неколико дивљих депонија на подручју наше општине, а план нам је да, уз помоћ локалне заједнице, у што скоријем року те депоније ријешимо.

Трудимо се да у сваком тренутку будемо на услузи нашим грађанима, али увијек остављамо простор за побољшање услуга и напредовање.

Да ли је тешко испратити потребе становника општине Источна Илиџа, узимајући у обзир чињеницу да се број становника који насељавају ову локалну заједницу свакодневно повећава?

Показало се да је општина Источна Илиџа квалитетно мјесто за живот. То показује стални раст броја становника који долази да живи у ову локалну заједницу. Наше предузеће мора ићи у корак са трендом досељавања и испратити то комуналном инфраструктуром.

Повећањем броја становника „Комил“ се труди да повећа и број запослених, па смо у последња два мјесеца запослили пет нових радника на љетном одржавању, те је сада 11 људи задужено за љетно одржавање наше општине.

До даљњег смо ставили мораторијум на запошљавање у администрацији, али конкурс за раднике на одржавању код нас је увијек отворен, те је ово и позив за људе који немају посао, а желе да раде у нашем предузећу, да нам се јаве и постану дио нашег тима.

Плата наших радника који раде на одржавању је, у просјеку, око 1000 КМ, а трудимо се да радимо на повећању накнада радницима, свјесни раста цијена основних животних намирница.

Која је визија предузећа и планови за наредни период?

Планови су да будемо још бољи, јер увијек може боље. Да наставимо да растемо, да квалитет нашег рада буде на највишем могућем нивоу, а то ћемо успјети само конкретним корацима као што су набавка нове механизације, али и повећање броја радника на терену.

Слика

ИМАМО ПЛАН ДА УРАДИМО ТАКОЗВАНА „ЗЕЛЕНА ОСТРВА“ НА КОЈИМА ЋЕ СЕ НАЛАЗИТИ КОНТЕЈНЕРИ ЗА РАЗДВАЈАЊЕ ОТПАДА, А КОЈИ ЋЕ НАМ, У БУДУЋНОСТИ, ОЛАКШАТИ ОБРАДУ И РЕЦИКЛАЖУ ОТПАДА.

Дакле, тренутно одвозимо отпад, а план нам је да тај отпад у будућности раздвајамо, а у финалу и рециклирамо.

Такође, тренутно смо у фази набавке два комунална возила, а до септембра планирамо прећи у свој објекат који градимо на Кртељима.

Морам напоменути да наше предузеће послује без дугова. Немамо дугове ни према радницима, али ни према држави. Све своје обавезе исплаћујемо из властитих средстава, уз помоћ нашег оснивача, Општине Источна Илиџа.

Цијена наше услуге по домаћинству је 9 КМ и то је најнижа цијена у регији.

Немамо намјеру повећавати цијене у овом моменту иако цијене нафте дивљају и директно нам проузрокују додатне трошкове.

ПАРТНЕРИ ЗА ЧИСТУ И ЛИЈЕПО УРЕЂЕНУ ИСТОЧНУ ИЛИЏУ

За крај бих замолио становнике наше локалне заједнице да кабасти отпад не остављају у, нити поред контејнера, него да се обрате на наше телефоне и раније нас обавијесте о потреби одвоза тог отпада.

Такође, апелујем на наше грађане да, заједно са нама, одржавају наш град, да нам буду партнери, да смеће бацају у канте и контејнере, а не поред пута, да чисте за својим кућним љубимцима, те да се одговорно односе према нашој локалној заједници, да бисмо сви заједно уживали у њој.

Слика

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Dux 17.06.2022. 14:50
    Sve je super samo još da postavite kontejnere kod svih novoizgrađenih zgrada, a ne da stoje samo dok prođu tehnički prijem a onda se sele na novu lokaciju. Fakture naravno uredno šaljete
  • Generic placeholder image
    Ranko 17.06.2022. 12:21
    Najskuplja u federaciji 4.50km odvoz smeca
Повезане вијести
Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    3h 49m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    10h 55m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 22m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 4m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    11h 14m
    0