Razgovor sa povodom: Milan Tošić direktor JKP „Komil“ iz Istočne Ilidže

16.06.2022. 10:21
2
IZVOR: katera.news

O stanju u javnom komunalnom preduzeću “Komil“, poslovanju i planovima preduzeća, prioritetima u radu, kadrovskoj i finansijskoj situaciji, kao i problemima sa kojima se ovo preduzeće suočava razgovarali smo sa direktorom, Milanom Tošićem.  

Da li smatrate da uspjevate osigurati kvalitetnu uslugu kada je riječ o prikupljanju, transportu i deponovanju komunalnog otpada, održavanju javnih površina, kao i ostalim uslugama iz djelatnosti preduzeća „Komil“?

Smatram da je nivo pružanja usluge odvoza komunalnog otpada trenutno zadovoljavajući, ali, svakako da moramo biti samokritični, takav odnos imamo prema poslu, tako da uvijek može bolje.

NAŠ ZADATAK JE DA STANOVNICIMA ISTOČNE ILIDžE BUDE LIJEPO, TE DA ŠETAJU UREDNIM I ČISTIM ŠETALIŠTEM, ALI I SVIM OSTALIM ULICAMA NAŠE OPŠTINE.

Slika

Ne možemo u svakom momentu biti na baš svakom mjestu, ali, trudimo se da u najkraćem roku odreagujemo na svaki poziv.

Komil se, pored odvoza komunalnog otpada, bavi i ljetnim održavanjem  u koje spada košenje, odvoženje trave, hortikulturno uređenje zelenih površina, ali i dio zimskog održavanje Istočne Ilidže.

Veliki dio naše opštine je ruralan, a mi smo, ugledajući se na evropske gradove, svakom domaćinstvu u tim dijelovima dodijelili po jednu kantu gdje se otpad odvozi određenim danima u tačno određeno vrijeme. Cilj nam je da ruralne dijelove naše lokalne zajednice održavamo urednim, podjednako kao i urbane gradske ulice.

Naše preduzeće se bavi i odvozom kabastog otpada, a cijena odvoza je 20 KM po kubiku, dok prevoz šuta i zemlje košta 50 KM po kubnom metru.

Takođe, svjesni smo postojanja nekoliko divljih deponija na području naše opštine, a plan nam je da, uz pomoć lokalne zajednice, u što skorijem roku te deponije riješimo.

Trudimo se da u svakom trenutku budemo na usluzi našim građanima, ali uvijek ostavljamo prostor za poboljšanje usluga i napredovanje.

Da li je teško ispratiti potrebe stanovnika opštine Istočna Ilidža, uzimajući u obzir činjenicu da se broj stanovnika koji naseljavaju ovu lokalnu zajednicu svakodnevno povećava?

Pokazalo se da je opština Istočna Ilidža kvalitetno mjesto za život. To pokazuje stalni rast broja stanovnika koji dolazi da živi u ovu lokalnu zajednicu. Naše preduzeće mora ići u korak sa trendom doseljavanja i ispratiti to komunalnom infrastrukturom.

Povećanjem broja stanovnika „Komil“ se trudi da poveća i broj zaposlenih, pa smo u poslednja dva mjeseca zaposlili pet novih radnika na ljetnom održavanju, te je sada 11 ljudi zaduženo za ljetno održavanje naše opštine.

Do daljnjeg smo stavili moratorijum na zapošljavanje u administraciji, ali konkurs za radnike na održavanju kod nas je uvijek otvoren, te je ovo i poziv za ljude koji nemaju posao, a žele da rade u našem preduzeću, da nam se jave i postanu dio našeg tima.

Plata naših radnika koji rade na održavanju je, u prosjeku, oko 1000 KM, a trudimo se da radimo na povećanju naknada radnicima, svjesni rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

Koja je vizija preduzeća i planovi za naredni period?

Planovi su da budemo još bolji, jer uvijek može bolje. Da nastavimo da rastemo, da kvalitet našeg rada bude na najvišem mogućem nivou, a to ćemo uspjeti samo konkretnim koracima kao što su nabavka nove mehanizacije, ali i povećanje broja radnika na terenu.

Slika

IMAMO PLAN DA URADIMO TAKOZVANA „ZELENA OSTRVA“ NA KOJIMA ĆE SE NALAZITI KONTEJNERI ZA RAZDVAJANjE OTPADA, A KOJI ĆE NAM, U BUDUĆNOSTI, OLAKŠATI OBRADU I RECIKLAŽU OTPADA.

Dakle, trenutno odvozimo otpad, a plan nam je da taj otpad u budućnosti razdvajamo, a u finalu i recikliramo.

Takođe, trenutno smo u fazi nabavke dva komunalna vozila, a do septembra planiramo preći u svoj objekat koji gradimo na Krteljima.

Moram napomenuti da naše preduzeće posluje bez dugova. Nemamo dugove ni prema radnicima, ali ni prema državi. Sve svoje obaveze isplaćujemo iz vlastitih sredstava, uz pomoć našeg osnivača, Opštine Istočna Ilidža.

Cijena naše usluge po domaćinstvu je 9 KM i to je najniža cijena u regiji.

Nemamo namjeru povećavati cijene u ovom momentu iako cijene nafte divljaju i direktno nam prouzrokuju dodatne troškove.

PARTNERI ZA ČISTU I LIJEPO UREĐENU ISTOČNU ILIDžU

Za kraj bih zamolio stanovnike naše lokalne zajednice da kabasti otpad ne ostavljaju u, niti pored kontejnera, nego da se obrate na naše telefone i ranije nas obavijeste o potrebi odvoza tog otpada.

Takođe, apelujem na naše građane da, zajedno sa nama, održavaju naš grad, da nam budu partneri, da smeće bacaju u kante i kontejnere, a ne pored puta, da čiste za svojim kućnim ljubimcima, te da se odgovorno odnose prema našoj lokalnoj zajednici, da bismo svi zajedno uživali u njoj.

Slika

 

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Dux 17.06.2022. 14:50
    Sve je super samo još da postavite kontejnere kod svih novoizgrađenih zgrada, a ne da stoje samo dok prođu tehnički prijem a onda se sele na novu lokaciju. Fakture naravno uredno šaljete
  • Generic placeholder image
    Ranko 17.06.2022. 12:21
    Najskuplja u federaciji 4.50km odvoz smeca
Povezane vijesti
„Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja „Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja
Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža
Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    21h 57m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    12h 27m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    12h 8m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    20h 50m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    17h 19m
    0