Разлози због којих се будите отечени

06.08.2020. 20:47
0
ИЗВОР: lepotaizdravlje.rs

Пробудили сте се с отеченим лицем? То може да буде веома застрашујуће, небитно да ли је у питању натеченост око очију или црвени и надувани образи. Постоји читав низ разлога који могу да изазову ово стање – од превише коктела након синоћње вечери до озбиљнијих здравствених проблема.

Као прво: Како знати да је ваше отечено лице нешто што не треба да вас брине или кад је вријеме да посјетите љекара? Наиме, ако мислите да имате озбиљну алергијску реакцију (што значи и отежано дисање), потражите хитно љекарску помоћ. Међутим, ако дишете нормално, нема потребе да зовете Хитну помоћ. Вјероватно вам лице отиче из неког другог разлога који, срећом, можете да ријешите чим прије установите узрок.

10 разлога због којих имате отечено лице

1. Имате јаку инфекцију синуса

Синуситис је стање у којем је слузокожа синуса под запаљењем. Синуси представљају мале шупљине, испуњене ваздухом, а које се налазе око носа, тачније иза образа и иза чела. Секрет који се производи у синусима се кроз мале канале излива у носну шупљину и тако излази из организма. У случају синуситиса, ови канали су блокирани – јер усљед инфламације долази до отока слузнице, па и отежаног дисања. Због тога некад долази до пулсирајуће главобоље, а понекад и натеченог лица. Тада се усредсредите на одмор, пијте пуно течности и покушајте да олакшате бол неким лијеком против болова.

2. Загнојен зуб

Поломљени или напукао зуб који се не лијечи може да се инфицира бактеријама и да дође до појаве гноја. Због тога можемо да будемо и отечени у лицу. Уколико примијетите овакав оток, обавезно посјетите зубара.

3. Имате Кушингов синдром

Кортизол је хормон који помаже регулацију притиска, шећера у крви и још неколико важних функција у тијелу. Кад се превише овог хормона нађе у адреналним жлијездама, може доћи до појаве овог синдрома који се манифестује отеклим и руменим лицем, као и слабом косом. Овај синдром погађа жене готово три пута чешће него мушкарце. Ако се не лијечи, Кушингов синдром може да доведе до срчаног удара, можданог удара и дијабетеса типа 2, између осталог.

4. Алергија

Поред црвених очију, реакција на храну, полен па и лијекове, може да изазове отеченост лица, посебно око очију и носа. Срећом, постоји брзо рјешење: лијекови за алергију могу се купити без рецепта, а они могу помоћи и у ублажавању упале, те спријечити да имате отечено лице.

5. Опекотине од сунца

Ултраљубичасто зрачење може да иритира кожу лица и да доведе до појаве црвенила и отока. Зато, свакодневно наносите креме за сунчање.

6. Целулит

Не, овдје не мислимо само на "наранџину кору", већ и на бактеријску инфекцију која може да изазове оток и црвенило (лица или другог дијела тијела). Ако препознате ове симптоме – нарочито ако се оток прошири – обавезно идите код љекара. Уколико се не лијечи, ова болест може бити и смртоносна, иако је – с друге стране – терапија за њу веома ефикасна.

7. Ваша тироидна жлијезда не ради како треба

Жлијезда у облику лептира која се налази у грлу испушта хормоне који регулишу ваш метаболизам и вашу тјелесну температуру. Морате да потражите љекарску помоћ уколико имате проблем с овом жлијездом, како би се стање поправило. Тада цијело тијело помало отекне, поручују доктори. Да бисте знали да ли имате проблема с тироидном жлијездом, ваш љекар треба да уради једноставан тест, па ако је потребно и пропише вам лијекове.

8. Инфекција ока

Уколико се оток појавио у предјелу око очију, можда је у питању нека инфекција ока – потражите помоћ офталмолога.

9. Имате розацеу

Ако имате розацеу (било да сте тога свјесни или не), неки фактори могу да доведу до појаве црвенила и погоршања њеног стања. Топло вријеме, зачињена храна, алкохол, па чак и емоционални стрес могу довести до пецкања, па чак и отицања лица. Откријте шта вам не прија и избјегавајте то.

10. Узимате стероиде

У случају да користите неки лијек или маст на бази стероида, то може довести до тога да вам лице отекне ако га притом и излажете сунцу. Водите рачуна коју терапију користите и како се понашате. Пратите савјете љекара.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 21m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 16m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 4m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 10m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    18h 38m
    0