Разријешен проректор Лука Кецман

03.10.2019. 10:55
0
ИЗВОР: Srna

Проректор за материјалне и кадровске ресурсе Универзитета у Бањалуци Лука Кецман разријешен је дужности данас на ванредној сједници Сената Универзитета након што је објављен снимак на којем говори, између осталог, да студенти с хендикепом изискују велике трошкове и да има лоша искуства с њима.

Из Универзитета у Бањалуци је саопштено да су за смјену Кецмана гласала 23 члана, против су била два, а један члан Сената био је уздржан.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је разрјешење Кецмана, који је и професор на Академији умјетности, била једина тачка дневног реда ванредне сједнице Сената.

-Чланови Сената су и данас показали одговорност и академски ниво у одлучивању и дали ми пуно повјерење као предлагачу такве одлуке. Чланови Сената су огромном већином гласова одлучили да разријеше проректора Кецмана-, рекао је Гајанин новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, руководио се тиме да наставници и сарадници који имају било какву мрљу у каријери не могу бити у руководству Универзитета.

-То је разлог због којег сам сазвао данашњу ванредну сједницу Сената и захваљаујем академској заједници и члановима Сената на огромној подршци. Сенат је показао да је највише академско тијело-, рекао је Гајанин.

Он је истакао да је Кецман прије овог случаја радио за добробит Универзитета и максимално се залагао за подизање његовог угледа.

-Међутим, у посљедњих неколико мјесеци његове активности су нарушавале углед Универзитета, а поготово посљедње чињенице које су објавили медији и које су стигле на адресу Универзитета не дозвољавају више ангажман таквих наставника, односно сарадника који имају такву хипотеку и професионалној, односно академској каријери-, нагласио је Гајанин.

Он је подсјетио да су медији извјештавали о бројним проблемима у Кецмановој академској каријери, односно лошем поступању према студентима и непромишљеним изјавама, те да су против њега вођени бројни дисциплински поступци и поднесена пријава за узимање мита.

-До сљедеће сједнице Сената у октобру извршићу консултације са члановима свог тима и на сљедећој сједници Сената имановати проректора који ће обављати часно ту функцију и који испуњава све моралне критеријуме за ту позицију-, нагласио је Гајанин.

На снимку, који су студенти прослиједили медијима, чује се да Кецман говори о слијепом студенту и наглувој студенткињи и одвијању њихове наставе.

Коментари 0
Повезане вијести
Опозиција покренула иницијативу за смјену Кошарца Опозиција покренула иницијативу за смјену Кошарца
Миломир Савчић смијењен са чела Борачке организације РС Миломир Савчић смијењен са чела Борачке организације РС
Гордана Тадић смијењена са позиције главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић смијењена са позиције главног тужиоца Тужилаштва БиХ
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    19h 5m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    4h 38m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    19h 15m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    4h 44m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    4h 42m
    0