Рецепт: Ракија од шипка одлична је за јачање имунитета

03.11.2020. 21:53
0
ИЗВОР: 24sata.hr

Због високог садржаја витамина Ц препарати од шипка служе као средство за јачање имунитета. Зато се преписују као додатно средство код лијечења и опоравка, а јачају и отпорност на инфекције попут прехладе и грипе.

Шипак садржи и танине које имају способност стезања, што олакшава проблеме с проливом, посебно оним који је изазван грозницом.

Чај од шипка користи се и код упалних процеса бубрега, посебно за спречавање нових обољења. Људи код којих лако долази до скупљања пијеска и каменаца у бубрезима или мокраћном мјехуру требали би дуже пити чај од шипка.

Због киселкастог окуса окуса шипков чај је угодно освјежење код болести с температуром. Сјеменке се у народној медицини користе код каменца, болести бубрега и мјехура, код реуме и улога. Мармелада од шипка зими је добар додатни извор витамина Ц. Чај од шипка нема никаквих штетних ефеката па га можемо конзумирати и током дужег времена.

Рецепт за ракију од шипка

Потребно вам је 250 г шипка, 250 г шећера и литра лозоваче с 45 посто алкохола.

Шипак уситните и ставите у теглу од 1,5 литра. Прелијте лозовачом, додајте шећер па оставите да одстоји десет дана на топлом мјесту. Повремено промућкајте. Проциједите и наспите у флаше. Узимајте око 0,4 дл на дан, за јачање имунитета.

 

Коментари 0
Повезане вијести
У припреми ново законско рјешење у Српској: Имунитет чува институције У припреми ново законско рјешење у Српској: Имунитет чува институције
Фочански бренд - пекмез и ракија од јабуке (ФОТО) Фочански бренд - пекмез и ракија од јабуке (ФОТО)
Продају ракију за један евро по литру Продају ракију за један евро по литру
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    22h 10m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    4h 11m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    6h 51m
    1
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    1h 25m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    3h 44m
    1