Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља

22.03.2023. 22:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Свечана академија "Тридесет година у служби јавног здравља на Сарајевско-романијској регији", поводом 30 година рада Института за јавно здравство Републике Српске - Регионалог центра Источно Сарајево, одржана је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Директор Центра Владо Миовчић изјавио је новинарима да је ријеч о стабилној здравственој установи која вечерас поносно слави 30 година успјешног рада на пољу заштите јавног здравља на Сарајевско-романијској регији.

Према његовим ријечима, осим бриге за здравље грађана овог дијела Републике Српске, Центар посебно води рачуна о едукацији стручног особља, који свакодневно на професионалан начин води рачуна о испитивању здравствене исправности воде, санитарних прегледа, микробиолошке чистоће објеката, микробиолошке исправности производа, физичко-хемијске исправности, као и контроле биолошке стерилизације и свих других законом прописаних дјелатности.

Он је навео да Центар има 26 запослених, од којих су три приправника, као и три љекара специјалиста.

Први директор некадашњег Завода за јавно здравство Сарајевско-романијске регије Јово Шеховац иразио је задовољство великим напретком ове установе у посљедњих 30 година.

Шеховац је нагласио да је то првенствено заслуга визије тадашњег Министарства здравља Републике Српске, а потом и континуираног рада надлежних органа Српске у области здравствене заштите.

- Заслуге за то сигурно припадају и тадашњој српској општини Ново Сарајево, јер је већ у јануару 1993. године Завод био потпун комплетиран - истакао је Шеховац.

Он је поздравио професионални ангажман и честитао радницима Завода за огроман људски и професионални напор на лијечењу људи током пандемије вируса корона.

Бивши министар здравља Републике Српске Драган Калинић рекао је да му је велико задовољство што вечерас у Источном Сарајеву има част да присуствује обиљежавању јубилеја – 30 година рада и постојања Института за јавно здравство Републике Српске – Регионалног центра Источно Сарајево.

- То је у своје доба био незамислив подухват. Ми смо се на почетку рата усредсредили на тешке дисциплине, типа хирургије и интерне медицине, и мало је ко тада могао да води рачуна о превентивној дјелатности. Захваљујући Шеховцу и његовој екипи развијена је веома озбиљна служба чији је задатак био заштита здравља наших људи, не само у рату, него и у миру - рекао је Калинић.

Калинић је рекао да је поносан на чињеницу да су тај задатак обављали, а и данас обављају, часни и стручни људи, професионалци и патриоте, све с циљем заштите здравља становништва Републике Српске.

Према његовим ријечима, систем здравствене заштите дубоко је уграђен у темеље Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Премијера документарног филма "Прича поносног пука" Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 15m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 45m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    12h 26m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    21h 8m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    17h 37m
    0