Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља

22.03.2023. 22:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Свечана академија "Тридесет година у служби јавног здравља на Сарајевско-романијској регији", поводом 30 година рада Института за јавно здравство Републике Српске - Регионалог центра Источно Сарајево, одржана је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Директор Центра Владо Миовчић изјавио је новинарима да је ријеч о стабилној здравственој установи која вечерас поносно слави 30 година успјешног рада на пољу заштите јавног здравља на Сарајевско-романијској регији.

Према његовим ријечима, осим бриге за здравље грађана овог дијела Републике Српске, Центар посебно води рачуна о едукацији стручног особља, који свакодневно на професионалан начин води рачуна о испитивању здравствене исправности воде, санитарних прегледа, микробиолошке чистоће објеката, микробиолошке исправности производа, физичко-хемијске исправности, као и контроле биолошке стерилизације и свих других законом прописаних дјелатности.

Он је навео да Центар има 26 запослених, од којих су три приправника, као и три љекара специјалиста.

Први директор некадашњег Завода за јавно здравство Сарајевско-романијске регије Јово Шеховац иразио је задовољство великим напретком ове установе у посљедњих 30 година.

Шеховац је нагласио да је то првенствено заслуга визије тадашњег Министарства здравља Републике Српске, а потом и континуираног рада надлежних органа Српске у области здравствене заштите.

- Заслуге за то сигурно припадају и тадашњој српској општини Ново Сарајево, јер је већ у јануару 1993. године Завод био потпун комплетиран - истакао је Шеховац.

Он је поздравио професионални ангажман и честитао радницима Завода за огроман људски и професионални напор на лијечењу људи током пандемије вируса корона.

Бивши министар здравља Републике Српске Драган Калинић рекао је да му је велико задовољство што вечерас у Источном Сарајеву има част да присуствује обиљежавању јубилеја – 30 година рада и постојања Института за јавно здравство Републике Српске – Регионалног центра Источно Сарајево.

- То је у своје доба био незамислив подухват. Ми смо се на почетку рата усредсредили на тешке дисциплине, типа хирургије и интерне медицине, и мало је ко тада могао да води рачуна о превентивној дјелатности. Захваљујући Шеховцу и његовој екипи развијена је веома озбиљна служба чији је задатак био заштита здравља наших људи, не само у рату, него и у миру - рекао је Калинић.

Калинић је рекао да је поносан на чињеницу да су тај задатак обављали, а и данас обављају, часни и стручни људи, професионалци и патриоте, све с циљем заштите здравља становништва Републике Српске.

Према његовим ријечима, систем здравствене заштите дубоко је уграђен у темеље Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Дан Машинског факултета (ФОТО) Обиљежен Дан Машинског факултета (ФОТО)
Дејан Вукадин: Успјешно смо реализовали „Славија Опен” Дејан Вукадин: Успјешно смо реализовали „Славија Опен”
Украо аутомобил у Источном Сарајеву, па пијан ухваћен у Дервенти Украо аутомобил у Источном Сарајеву, па пијан ухваћен у Дервенти
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  15h 50m
  6
 • Геноцид над „непоћуднима“ у НДХ: Злочин у Јеловцима и Раковцу - Пале 1943. године
  4h 2m
  4
 • Заборављени злочин: Убиство цивила из засједе код Средњег
  3h 58m
  1
 • Прије 24 године потписан Кумановски споразум
  4h 6m
  0
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  18h 32m
  0