Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo 30 godina u službi zdravlja

22.03.2023. 22:01
0
IZVOR: srna.rs

Svečana akademija "Trideset godina u službi javnog zdravlja na Sarajevsko-romanijskoj regiji", povodom 30 godina rada Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske - Regionalog centra Istočno Sarajevo, održana je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Direktor Centra Vlado Miovčić izjavio je novinarima da je riječ o stabilnoj zdravstvenoj ustanovi koja večeras ponosno slavi 30 godina uspješnog rada na polju zaštite javnog zdravlja na Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Prema njegovim riječima, osim brige za zdravlje građana ovog dijela Republike Srpske, Centar posebno vodi računa o edukaciji stručnog osoblja, koji svakodnevno na profesionalan način vodi računa o ispitivanju zdravstvene ispravnosti vode, sanitarnih pregleda, mikrobiološke čistoće objekata, mikrobiološke ispravnosti proizvoda, fizičko-hemijske ispravnosti, kao i kontrole biološke sterilizacije i svih drugih zakonom propisanih djelatnosti.

On je naveo da Centar ima 26 zaposlenih, od kojih su tri pripravnika, kao i tri ljekara specijalista.

Prvi direktor nekadašnjeg Zavoda za javno zdravstvo Sarajevsko-romanijske regije Jovo Šehovac irazio je zadovoljstvo velikim napretkom ove ustanove u posljednjih 30 godina.

Šehovac je naglasio da je to prvenstveno zasluga vizije tadašnjeg Ministarstva zdravlja Republike Srpske, a potom i kontinuiranog rada nadležnih organa Srpske u oblasti zdravstvene zaštite.

- Zasluge za to sigurno pripadaju i tadašnjoj srpskoj opštini Novo Sarajevo, jer je već u januaru 1993. godine Zavod bio potpun kompletiran - istakao je Šehovac.

On je pozdravio profesionalni angažman i čestitao radnicima Zavoda za ogroman ljudski i profesionalni napor na liječenju ljudi tokom pandemije virusa korona.

Bivši ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Kalinić rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što večeras u Istočnom Sarajevu ima čast da prisustvuje obilježavanju jubileja – 30 godina rada i postojanja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske – Regionalnog centra Istočno Sarajevo.

- To je u svoje doba bio nezamisliv poduhvat. Mi smo se na početku rata usredsredili na teške discipline, tipa hirurgije i interne medicine, i malo je ko tada mogao da vodi računa o preventivnoj djelatnosti. Zahvaljujući Šehovcu i njegovoj ekipi razvijena je veoma ozbiljna služba čiji je zadatak bio zaštita zdravlja naših ljudi, ne samo u ratu, nego i u miru - rekao je Kalinić.

Kalinić je rekao da je ponosan na činjenicu da su taj zadatak obavljali, a i danas obavljaju, časni i stručni ljudi, profesionalci i patriote, sve s ciljem zaštite zdravlja stanovništva Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, sistem zdravstvene zaštite duboko je ugrađen u temelje Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića
Najčitanije
 • Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
  5h 55m
  6
 • Godišnjica stradanja Milice Rakić
  5h 55m
  0
 • Posni roštilj od krompira
  20h 52m
  0
 • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
  20h 57m
  0
 • Srpska legalizuje isplatu plate u koverti
  19h 36m
  2