Регистровано осам нових случајева афричке куге свиња

04.07.2023. 19:46
0
ИЗВОР: srna.rs

На имањима у Вуковарско-сремској жупанији потврђено је још нових осам случајева афричке куге свиња, а укупно је ова болест потврђена на 17 имања у Хрватској.

Хрватско Министарство пољопривреде саопштило је да је лабораторијском анализом потврђено осам нових случаја афричке куга свиња на имањима на подручју Вуковарско-сремске жупаније на којима су и до сада утврђени случајеви (Гуња, Привлака, Рајево Село, Посавски Подгајци и Дреновци), уз ново жариште на имању у Бабиној Греди.

Укупно је утврђена афричка куга свиња на 17 имања у Хрватској, а еутаназија свиња на новопотврђеним зараженим имањима биће обављена данас и сутра, додају из Министарства.

Министарство је одредило и додатну хитну помоћ узгајивачима на зараженом подручју, при чему је 568 имања већ добило средства за дезинфекцију и опрему за израду дезинфекционих баријера.

У Хрватској је на снази Наредба о мјерама контроле за сузбијање афричке куге свиња, уз пратеће рјешење о одређивању зона ограничења које се односи на подручје Вуковарско-сремске жупаније, наводе из Министарства.

Министарство и Државни инспекторат чине све како би ова болест била локализована и што прије искоријени са зараженог подручја и како би се спријечило њено даље ширење.

– Сви сви који држе свиње требају се строго придржавати свих прописаних мјера те свих мјера које одреди Министарство пољопривреде и ветеринарска инспекција. Свако угинуће или болест у свиња хитно се мора пријавити ветеринару а строго је забрањено укопавање угинулих свиња или њихов одвоз без претходне пријаве ветеринарима – напомињу из Министарства.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    7h 10m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    9h 56m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    9h 29m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    12h 36m
    1
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    23h 34m
    1