Рехабилитација пута Пале - Јахорина коштаће 5,4 милиона КМ

11.10.2021. 13:04
2
ИЗВОР: Катера

Рехабилитација регионалног пута од Пала до Јахорине, односно дионица Пале – Бистрица и Бистрица – Јахорина, у дужини око 11 километара коштаће 5,4 милиона КМ.

Поводом увођења у посао извођача радова на рехабилитацији регионалног пута јутрос су на лице мјеста стигли министар саобраћај и веза Недељко Ћорић, в.д. директора „Путева РС“ Давор Кострешевић и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, који су заједно са начелником општине Пале Бошком Југовићем озваничили почетак ове важне и дугоочекиване инвестиције.

Ради се о главној путној комуникацији која спаја највећи туристички центар Републике Српске са Палама и свим другим градовима, из којих многобројни туристи долазе на Јахорину током зимске, али и љетне сезоне.

Ова дионица пута је била једна од најлошијих у читавој Српској и БиХ, те је њена рехабилитација најављивана у претходних неколико година више пута, често је била и једно од најчешћих предизборних обећања, а надамо се, од данас ће бити реалност.

То је, између осталог, потврдио и министар Ћорић, који је новинарима јутрос рекао да су данас обиљежили почетак радова на изградњи важне путне комуникације, која ће „ријешити проблем који је постојао у претходном периоду“.

Слика

Фото: pale.rs.ba

Ћорић је обећао да ће завршетком ове дионице пута то бити једна од најбољих дионица пута по питању безбједности саобраћаја.

Он је такође нагласио да Влада Српске и „Путеви Републике Српске“ планирају наставити инвестирати на овом подручју, те нагласио да ће ускоро почети изградња пасареле на Јахорини, као и „низ других пројеката који су важни за овај крај“.

Вршилац дужности директора „Путева РС“ Давор Кострешевић је нагласио да је рок за извођење радова 90 дана, али да ће због захтјевних процедура, како он каже, бити подијељен у три дионице.

Кострешевић каже да ће у првој дионици изводити радови од Пала до раскрснице Тријангла, затим друга дионица до „осмица“ на улазу на Јахорину, гдје ће бити спојено са новом заобилазницом преко планине, те у трећој фази наставак путног правца преко Јахорине.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је ова рехабилитација веома важан пројекат за цијели град.

Ћосић вјерује да ће дио радова бити завршен ове године, а дио догодине.

Начелник општине Пале Бошко Југовић је изразио наду да ће временске прилике бити повољне, како би извођачи радова могли да заврше планирани посао на рехабилитацији пута.

Југовић истиче да је ово вриједан пројекат који ће унаприједити туризам на Јахорини и општини Пале, те очекује да ће до зимске сезоне бити завршена дионица до Тријангле.

Инвеститор рехабилитације је ЈП "Путеви Републике Српске", а извођачи су "Козарапутеви" из Бањалуке и "Бијељинапут" из Бијељине.

Надзор ће вршити Институт за грађевинарство ИГ Бањалука, док је пројектант предузеће "Радис" из Источног Сарајева. 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Pa 13.10.2021. 11:30
    Treba para, eto zasto kosta toliko, malo im, prokleti bili. A narod samo gleda u prazan novcanik
  • Generic placeholder image
    Анонимно 11.10.2021. 22:50
    Bravo! Cijena kao auto put da prave od nule, a pocetak radova mjesec dana pred sezonu.
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    15h 14m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 10m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    14h 14m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 7m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 4m
    0