Реинфекција короном забиљежена у Тузли, љекари прате пацијента

12.09.2020. 13:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Први случај реинфекције вирусом корона забиљежен је у Тузланском кантону, а како је потвђено за Klix.ba, ријеч је о пацијенту који је по други пут хоспитализован у COVID болници Универзитетског клиничког центра у Тузли.

Његово стање и другу реакцију на вирус љекари помно прате, с непознаницом да ли је он инфективан.

Корона вирус је још увијек велика непознаница за стручњаке из области медицине широм свијета, а истраживачи покушавају доћи до адекватних информација у сегменту његовог дјеловања на људски организам, посљедица које инфекција оставља те дужину трајања антитијела. Сада се намеће и истраживање на понашање вируса у случајевима реинфекције.

Како је за klix.ba потврдио директор Универзитетског клиничког центра у Тузли Вахид Јусуфовић, тренутно је у COVID болници хоспиталиован пацијент код којег је потврђена реинфекција вирусом.

-Ријеч је о пацијенту који је два пута хоспитализиран у нашој Клиници за заразне болести, а још оваквих случајева је забиљежено у Босни и Херцеговини. Сада је са имунолошке стране потребно утврдити о чему се ради- рекао је Јусуфовић и додао да је први пут након значајно поправљеног стања и контролног негативног ПЦР теста пацијент отпуштен кући.

- Међутим, након извјесног времена поново је хоспитализиран као позитиван. То значи да још нисмо у потпуности сигурно какав имунитет коронавирус оставља након прележане болести- додао је Јусуфовић.

Да ли је овај пацијент инфективан, односно да ли може пренијети заразу на друге те колико је реинфекција опасна по његов организам тренутно је под знаком питања.

-У свијету, па тако и код нас још увијек није утврђено да ли је и колико пацијент инфективан. Теоретски то може бити уколико има нови генотип вируса, као што су случајеви код грипе. Његово лијечење тренутно је у току и ми имамо отворене све опције јер не знамо природу болести. На крају може имати блажу, али и тежу слику и на сва питања одговоре треба сачекати након завршетка другог лијечења- рекао је Сеад Ахметагић, начелник Клинике за заразне болести у Тузли у оквиру које је и формирана COVID болница.

Стање пацијента тренутно је стабилно, а тузлански љекари га помно прате.

-Ми према њему поступамо као да је инфективан и то радимо због заштите других пацијента те особља. Такођер, сходно броју позитивних пацијената ми очекујемо да ће бити нових реинфекција у наредном периоду- додао је Ахметагић.

У COVID болници Универзитетског клиничког центра у Тузли тренутно се налази 36 пацијента код којих је потврђена инфекција корона вирусом, док је шест прикључено на респиратор у Респираторном центру Клинике за плућне болести.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Ко остварује право на стамбени кредит из средстава ИРБ-а? Ко остварује право на стамбени кредит из средстава ИРБ-а?
Прије 32 године с подручја Тузле протјерано око 5.500 Срба Прије 32 године с подручја Тузле протјерано око 5.500 Срба
Најчитаније
  • Мајка херој: Лејла допливала кроз бујицу и спасила кћерку
    10h 30m
    0
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    9h 28m
    0
  • Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
    13h 21m
    0
  • Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
    14h 38m
    1
  • "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
    9h 42m
    1