Рекордна производња млијека у Сарајевско-романијској регији

23.01.2020. 19:35
0
ИЗВОР: Srna

Са седам општина Сарајевско-романијске регије у прошлој години укупно је мљекарама испоручено око 5.371.000 литара млијека, што је за 268.300 литара више него у 2018. и 818.300 литара него у 2017. години, рекли су Срни у Подручној јединици Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Ријеч је о испоруци млијека из општина Пале, Источни Стари Град, Соколац, Хан Пијесак, Рогатица, Рудо и Вишеград, чиме је лани остварен рекорд у односу на неколико претходних година.

Виши стручни сарадник за сточарство у овој подручној јединици Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Свјетлана Мичић истакла је да је лани 480 домаћинства на поменутој регији остваривало приход од мљекарства захваљујући сигурном откупу, цијени и редовној наплати.

Она је додала да је сточарство постало преовлађујући облик пољопривредне производње на овој регији, при чему је мљекарство на првом мјесту.

-Лидер на нашем тржишту је мљекара `Пађени` која је у 2019. години са седам општина откупила укупно 4.571.750 литара, а мљекара `Милкос` укупно 799.298 литара млијека- навела је Мичићева.

Према њеним ријечима, укупан број пољопривредних произвођача који предају млијеко мљекари "Пађени" је 408, а мљекари "Милкос" 72, што се често мијења у зависности од доба године и количине млијека.

Мичићева је навела да се у расту производње млијека истичу општине Соколац и Хан Пијесак, те да су укупно лани испоручиле мљекарама 3.681.190 литара сировог млијека.

Она је истакла да треба похвалити општину Вишеград која је лани покренула откуп млијека и одржала тај тренд током године, те истакла да је мљекара "Пађени" од само шест пољопривредника са подручја те општине лани откупила укупно 43.833 литра млијека.

Мичићева је нагласила да је Сарајевско-романијска регија према природним условима, односно пољопривредним површинама, климатским, хидрографским и рељефним карактеристикама, погодна за примарну пољопривредну производњу, а нарочито сточарство, које има своју традицију и у различитим периодима мањи или већи значај у економском развоју овог подручја.

Она је оцијенила да ова стара грана привређивања захтијева материјалну базу, присуство струке, организованост производног циклуса, сигуран пласман производа на тржишту, стратегију развоја и мјере пољопривредне политике.

-Развој сточарства зависи и од нових технологија које су засноване на знању, које је постало главни, а често најуноснији фактор у развоју пољопривредне производње- рекла је Мичићева.

Она је закључила да су носиоци пољопривредне производње на подручју општина Сарајевско-романијске регије породична пољопривредна газдинства, привредна друштва, удружења, самостални предузетници и остала домаћинства.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Соколац, Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске дјелује на 12 општина Сарајевско-романијске и горњоодринске регије.

Коментари 0
Повезане вијести
Пад производње и раст минималца подијелили отказе Пад производње и раст минималца подијелили отказе
Основне школе „Петар Петровић Његош“ и „Србија“ побједници МОИ Сарајевско-романијске регије (ФОТО) Основне школе „Петар Петровић Његош“ и „Србија“ побједници МОИ Сарајевско-романијске региј...
У јануару већа производња крављег сира, павлаке, маслаца У јануару већа производња крављег сира, павлаке, маслаца
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    10h 36m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 32m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    23h 1m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    9h 36m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    6h 29m
    0