Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша

26.07.2024. 19:21
16
ИЗВОР: nezavisne.com

Отац и син Данко и Андреј Мијовић (15) те њихов сапутник Марко Кошарац (18) из Источног Сарајева, отиснули се у петак на пут дуг 4.000 километара, и то олдтајмером, тј. реноом из 1984. године, кренувши са Јахорине, а циљ им је да стигну до Париза те са собом носе и маскоту Вучка, али и олимпијски дух, који их прати у стопу.

Испланирали су да њихово путовање у оба правца траје 10 дана, а успут ће лаганом вожњом свратити и погледати знаменитости, те ће подржати српске олимпијце у Паризу, а оно што је битно истаћи јесте да је њихов пут хуманитарног карактера, јер ће продавати километре како би сакупила средства за лијечење суграђанина Милоша Божовића.

Како је за "Независне новине" истакла Сања Станковић, власница овог олдтајмера и Маркова мајка, они су заљубљеници у олдтајмере, а прво их је Данко увео у ту причу, након чега су постали власници олдтајмер реноа из 1983/84. године.

- Ми стално путујемо негдје на скупове олдтајмера, а људи их воле, јер то евоцирају успомене и подсјећају нас на стара времена. Заљубљеници у олдтајмера су заиста стрпљиви и то су људи који његују вриједности које одлазе у запећак, али ми се боримо да тако не буде. Њих тројица су се одлучила да баш реноом крену у такву авантуру, јер је рено изворно француски аутомобил, те желе да га одвезу у његову постојбину и тестирају га, мада је он врхунски очуван. У оба правца ће прећи 4.000 км, а сасвим смо спонтано дошли на идеју, јер стално негдје путујемо њиме и он заиста изазива пажњу људи, јер је лијеп и очуван, што је данас ријеткост видјети - испричала је Станковићева.

А поготово је, како каже, ријетко видјети људе који су спремни да ауто-путем возе максимално 80 на час.

- Отприлике ће све трајати десетак дана, јер њима требају четири дана да стигну, зато што не журе, иду споро, а направили су маршруту, проћи ће кроз Италију и Француску, а у повратку кроз Швајцарску. Хоће да обиђу значајна мјеста и да виде љепоте наше Европе. Значи, требаће им четири дана, с тим да у Паризу намјеравају остати дан-два, а настојаће да погледају меч џудисте Немање Мајдова, суграђанина, који се бори за своју прву олимпијску, а надамо се и златну медаљу. Они подржавају српске олимпијце, али и све олимпијце. Но, овај пут су се одлучили да подрже наша четири олимпијца, Ивану Шпановић, Николу Јокића, Немању Мајдова и Новака Ђоковића, који немају златну олимпијску медаљу. Пошто је ово несвакидашња идеја, они се надају да ће баш том идејом допринијети да они освоје злато - истакла је Станковићева.

Додаје да им је на овом путовању највећи пријатељ ОЦ "Јахорина" те директор Дејан Љевнаић, који је подржао њихову идеју и дао им пуну подршку да користе знак ОЦ.

- Ми смо брендирали ауто, облијепили га свим знаковима, а они путују у Париз са Вучком из '84. те након 40 година олимпијски дух преносе из Источног Сарајева, односно с Јахорине, у Париз. Ја сам с њима у мислима, иако не путујем. Није ми једноставно, јер је он тек у јануару постао пунољетан, а ово је поклон његове породице и пријатеља за пунољетство, јер сваки пут мијења човјека. Ја се надам да ће ово мог Марка промијенити на још боље, иако је и сада савршен - истакла је она.

Но, како каже, њихова мисија је и хуманитарна, јер продају километре за суграђанина Милоша Божовића, дјечака који је био спортиста и који би и сам могао бити олимпијац, да га повреда није осујетила.

- Он је показао напредак у Русији у лијечењу матичним ћелијама, и кад бисмо успјели сакупити још средстава, ми бисмо ријешили Милошев животни проблем - закључује она.

Ово је жиро рачун на који се могу уплатити средства:

Божовић Александар за Милоша

5620128150302396 НЛБ Развојна банка

Коментари 16
  • Generic placeholder image
    Sanja 28.07.2024. 16:30
    Bravo ekipa...vi ste već uradili pravu stvar.Pokušali ste pokazati drugima kako se boriti za nečiji život....Nekome ko iz fotelje komentariše,dokazali ste da ste dobri i plemeniti.A taj neko nek se zamisli je li uradio bar dio onog sto ste vi...
  • Generic placeholder image
    Realno 28.07.2024. 15:54
    Znaci samo Zenicani mogu navijati za Zeljeznicar a ja ne smijem navijati za Japan gluposti navija I posjecuje ko koga hoce
    Sretno ljudi I skupite novca za oporavak sportiste I covjeka!!!!
  • Generic placeholder image
    Samo posmatram 28.07.2024. 13:26
    Koliko glupi komentari za ovako lijep tekst. Srecno ljudi!
  • Generic placeholder image
    Sandra 28.07.2024. 05:33
    Srecno 👏💪💪
  • Generic placeholder image
    Realista 27.07.2024. 13:23
    Željko,
    Ne bih ja imao ništa protiv te borbe srpskog naroda za slobodu da u toj "borbi" nije pobijeno duplo više bošnjaka...
    Za nezavisnost BiH glasala je većina stanovnika iste u martu 1992...na plebiscitu srpskog naroda u novembru 1991 bila su dva papirića.Plavi latinični na kome je pisalo jeste li za opstanak Jugoslavije kao zajednice naroda i narodnosti...na crvenom ćirilićnom je pisalo-jeste li za ujedinjenje SAO oblasti sa ostatkom Jugoslavije u jedinstvenu državu srpskog naroda...licemjeno i podlo
  • Generic placeholder image
    Željko 27.07.2024. 11:59
    Eto vidiš realisto,
    Za mene je Republika Srpska rezultat borbe srpskog naroda za slobodu. U temelje Republike su ugrađeni životi 32000 srpskih žrtava.
    Evo jedno retoričko pitanje za tebe.
    Da sutra Republika Srpska bez pitanja Bošnjaka i Hrvata izglasa samostalnost da li bi ti branio državu BiH. Sigurno je odgovor da. Pa druže šta si drugačiji od nas Srba koji su branili državu koju su stvarali i volili a nisu nas pitalli ništa. Zaboravio si Slovence oni su prvi počeli da razbijaju državu.
  • Generic placeholder image
    istina 27.07.2024. 11:54
    Zbogom ostaj mala kod ovaca,a ja odoh preko poljica.Stari nam je reno,dobro nakindjereno,sjedista su uska a daleko Francuska... srecan put!
  • Generic placeholder image
    Realista 27.07.2024. 11:27
    Željko,
    I ja sam imao državu koji sam volio.Jugoslavija.Nju su razvalili velikosrpski fašisti i ustaše iz Zagreba.Bosna je bila i prije Jugoslavije a biće i iza nas.Za mene je rs produkt rata,etničkog čišćenja i genocida i tako će ostati dok postoji ta tvorevina.Sadašnja država je rezultat teško stečenog mira i kompromisa i nek tako ostane dok ne dođu pametnije generacije
  • Generic placeholder image
    Željko 27.07.2024. 11:12
    Za " realistu"
    Srbi su imali svoju državu SFRJ koju su volili i za koju su navijali. Neki drugi su razvalili tu našu zajedničku državu, a svjetski moćnici su to podržali iako je to bilo protiv Povelje UN.Sadašnja država u kojoj živimo nije naša želja, ali kao što se kaže u pjesmi: zla godina orla natjerala da zimuje među kokoškama" .Mi Srbi volimo našu Srbiju i Republiku Srpsku, Kao što vidiš države nisu trajna kategorija, ko zna u kojoj državi ćemo sutra živiti i ti i ja.
  • Generic placeholder image
    Goxy 27.07.2024. 10:41
    Srecan put, jos srecniji boravak i da nam doneses lepe vesti, prvo one humanitane pa sportske :)
  • Generic placeholder image
    Realista 27.07.2024. 10:33
    Nisi ti sarajlija...ja mogu shvatiti i prihvatiti da neko voli i prati Srbiju ...ali da ne voliš zemlju u kojoj si rođen i u kojoj živiš...to je za proučavanje
  • Generic placeholder image
    Sarajlija 27.07.2024. 08:09
    Realista,NIKAD za bih.
  • Generic placeholder image
    Realista 27.07.2024. 07:13
    Naravno ali biti rođen i živjeti u jednoj a navijati za drugu zemlju je za psihološko proučavanje
  • Generic placeholder image
    Tiosav 26.07.2024. 21:31
    Realisto ti ne mozes odredjivati ko ce koga podrzati i za koha ce navijati.
  • Generic placeholder image
    Realista 26.07.2024. 21:12
    Da su napisali da idu da podrže sportiste iz svoje zemlje-poželio bi im sreću...
  • Generic placeholder image
    Željko 26.07.2024. 19:47
    Srećno drugari neka vas sreća prati.
Повезане вијести
Урош Гутић и Емина Алагић побједници уличне трке на пет километара Урош Гутић и Емина Алагић побједници уличне трке на пет километара
План редукције воде за недјељу, 8. септембар План редукције воде за недјељу, 8. септембар
У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 3m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 26m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 59m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 56m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 47m
    0