Република Српска ће прогласити ванредно стање

16.03.2020. 14:23
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Предсједник Владе РС Радован Вишковић сазвао је за данас сједницу на којој ће бити проглашена ванредна ситуација, каже предсједница РС Жељка Цвијановић.

Наглашава да је у питању проблем са којим се морамо суочити.

– Важно је да пратимо шта се дешава у земљама окружења. Од јутрос постоји нови режим, који подразумијева издавање адекватних рјешења за људе из БиХ који улазе у државу из иностранства. Чекамо да се обезбиједи обавезни карантин – каже Цвијановићева.

Додаје да се Република Српска на то морала одлучити због недисциплине.

– Морамо да се навикнемо на ново стање. Република Српска и БиХ из тога не могу бити изузете. Настојимо да предузмемо све превентивне мјере, да бисмо спријечили ширење заразе. Морамо да заштитимо наше здравствене раднике, да би они могли помоћи нама. Зато морамо спријечити да вирус уђе у здравствени систем – истиче Цвијановићева.

Нису задовољни, истиче, када виде велике редове пред радњама, јер то опет значи да се људи окупљају.

– С друге стране, праве се залихе хране кући, за шта нема потреба. Ништа не значи што ће неко нагомилати неког артикла. Апелујем на грађане да се уразумимо – поручује Цвијановићева и додаје да остаје обавеза смањења социјалних контаката.

– Институције то раде, и приватни сектор треба да се прилагоди. Морамо све да урадимо да смањимо штетне посљедице. Проблем је што се неки наши људи нису јављали по доласку, и проблем се проширио. Сад је нови режим, који подразумијева обавезан карантин. Смањењем улазака, смањује се број људи који могу да унесу вирус. Данас ће бити донесена одлука о ванредној ситуацији. Штаб ће доносити одговарајуће мјере и сарађивати са надлежним институцијама – каже Цвијановићева.

Она је апеловала на грађане да смање комуникацију са старијим људима, јер су они у посебном ризику.

– Тражићемо и да Народна скупштина РС у складу са својим овлаштењима након овога прогласи и ванредно стање – изјавила је Цвијановићева. Цвијановићева каже да све надлежне службе воде рачуна да се спроводе мјере, али и санкције за оне који се препорука не придржавају.

– У случају Прњавора морала је да реагује полиција, јер се људи нису пријавили надлежној служби и нису били у самоизолацији – каже Цвијановићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Укинута ванредна ситуација у Српској, грађани да се пријаве на здравствено осигурање Укинута ванредна ситуација у Српској, грађани да се пријаве на здравствено осигурање
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    20h 32m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    18h 34m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    17h 27m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    17h 32m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    16h 35m
    1