Република Српска добила први Теслин торањ

16.12.2020. 11:11
0
ИЗВОР: Srpska.info

У центру Невесиња постављена је реплика Теслиног торња, а Теслина научна фондација из Филаделфије додијелила је годишњу награду Жарку Ђерићу и његовој кћерки Весни за архитектонско рјешење и изградњу.

Признање ће им бити уручено половином јануара наредне године у Њујорку, на конференцији ове фондације.

Награда је Ђерићима припала јер су успјели да идеју великог српског научника оживе и остваре сан многих љубитеља Николе Тесле.

Сви радови на торњу биће завршени до краја године, биће опремљен уређајима и компјутерским програмима за комуникацију у близини и на даљину, а остављена је и могућност унапређења пројекта и праћења нових технолошких достигнућа.

Невесињски торањ висок је осам метара, са куполом пречника три метра, а у градњу је утрошено око четири тоне челика.

Варденклифски торањ, познатији као Теслин, почетком 20. вијека је изграђен у Њујорку, а идеја великог научника је била да буде бежична преносна станица и да се уради још тридесетак сличних у свијету. Торањ је уништен 1917. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Пропада једна од најпознатијих атракција Италије (ВИДЕО) Пропада једна од најпознатијих атракција Италије (ВИДЕО)
Митровданска офанзива - 5.000 српских војника побиједило 40.000 непријатеља (ВИДЕО) Митровданска офанзива - 5.000 српских војника побиједило 40.000 непријатеља (ВИДЕО)
Божовић: Освјетљавање торња на Требевићу бојама заставе Српске има смисла Божовић: Освјетљавање торња на Требевићу бојама заставе Српске има смисла
Најчитаније
 • Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ
  22h 59m
  8
 • Косовски витез Милош Ћирковић: На згаришту икона Светог Алимпија Столпника
  4h 56m
  0
 • Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
  11h 10m
  3
 • Отворен Конзулат Србије у Палама, Љевнаић почасни конзул
  6h 26m
  2
 • Јаков Игњатовић - Зачетник реализма у српској књижевности
  9h 16m
  0