Република Српска почиње истраживање националне ковид слике

16.09.2020. 11:26
0

Са студијом о серолошким испитивањима на подручју Републике Српске требало би да почнемо за петнаестак дана, значи до краја септембра, а тренутно се налазимо у завршним припремама, рекао је за "Независне" Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи.

Националну студију серопреваленције ковид-19 инфекције у популацији Републике Српске, која је значајна јер ће дати увид у присуство антитијела на вирус корона грађана Српске, водиће медицински факултети у Бањалуци и Фочи у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске.

Бокоњић је рекао да ови факултети тренутно раде на усклађивању студије с принципима и протоколима Свјетске здравствене организације (СЗО).

- Суштина је да се протоколи студија у потпуности ускладе с протоколима студија других земаља које су рађене да би се резултати могли упоређивати - рекао је Бокоњић.

Додао је да је у завршној фази и набавка потребне опреме, за коју ће Влада Српске издвојити 200.000 КМ, и то за набавку два ЕЛИСА анализатора и других потребних инструмената, да би се ова студија могла спровести.

- Студија је веома важна јер тиме добијамо податке колико је тренутно људи који су већ имали корону, неки од њих тога нису ни били свјесни јер су били асимптоматски преносници, а на основу тога ћемо донијети одређене закључке колико смо далеко од колективног имунитета - казао је Бокоњић.

Истакао је да се разматра да се почетком наредне године ради још једна студија о серолошким испитивањима на подручју Републике Српске.

- Сматрамо да је то погодан тренутак да се студија уради поново, да бисмо могли упоређивати податке које ћемо добити сада с подацима које ћемо добити почетком сљедеће године - рекао је Бокоњић.

Нагласио је да ће студија бити рађена на око 3.000 узорака, а испитивања ће се вршити на основу методе случајног узорка.

- Према упутствима СЗО, број испитаника ће бити око 1.500 домаћинстава пута два, а узорци ће бити рандомизирани на подручја цијеле Републике Српске. Ако једно домаћинство не пристане на тестирање, тестира се сљедећа породица користећи методологију случајног узорка - закључио је Бокоњић.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Бањалука је рекао да ће се студија вршити у неколико фаза, те да ће у првој фази бити узети узорци од око 500 домаћинстава.

- У сарадњи с колегама из домова здравља према насумичном избору домаћинстава ћемо одрадити и анкетирање, у смислу да ли су особе боловале од ковид-19 или имају нека друга обољења, и то ћемо архивирати у базу, а паралелно с тим ћемо узимати узорке крви који ће бити допремани у лабораторије - објаснио је Шкрбић.

Додао је да ће ова прва фаза испитивања трајати око два мјесеца.

- Ово је значајно јер ћемо први пут имати слику имунског одговора популације Републике Српске. У наредних годину дана биће важно да пратимо особе које испитамо да бисмо знали шта се дешава с колективним имунитетом становништва Српске - закључио је Шкрбић.

Коментари 0
Повезане вијести
ФБиХ: Још 192 особе заражене, три преминуле
У Источном Сарајеву 13 новообољелих од вируса корона
Вучић најавио комплетну ревизију за сваки смртни случај
Најчитаније
 • Двије особе убијене, 18 повријеђених
  8h 32m
  0
 • Ђајић: “Ако не гласате за СНСД, нема лијечења у УКЦ-у?!”
  29.09.2020
  1
 • Почели радови на санацији зграде Дома здравља Пале
  28.09.2020
  4
 • Мораторијум на запошљавање у јавном сектору
  29.09.2020
  0
 • Рецепти чувеног романијског травара користе се и данас
  29.09.2020
  0