Republika Srpska počinje istraživanje nacionalne kovid slike

16.09.2020. 11:26
0
IZVOR: nezavisne.com

Sa studijom o serološkim ispitivanjima na području Republike Srpske trebalo bi da počnemo za petnaestak dana, znači do kraja septembra, a trenutno se nalazimo u završnim pripremama, rekao je za "Nezavisne" Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči.

Nacionalnu studiju seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji Republike Srpske, koja je značajna jer će dati uvid u prisustvo antitijela na virus korona građana Srpske, vodiće medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske.

Bokonjić je rekao da ovi fakulteti trenutno rade na usklađivanju studije s principima i protokolima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

- Suština je da se protokoli studija u potpunosti usklade s protokolima studija drugih zemalja koje su rađene da bi se rezultati mogli upoređivati - rekao je Bokonjić.

Dodao je da je u završnoj fazi i nabavka potrebne opreme, za koju će Vlada Srpske izdvojiti 200.000 KM, i to za nabavku dva ELISA analizatora i drugih potrebnih instrumenata, da bi se ova studija mogla sprovesti.

- Studija je veoma važna jer time dobijamo podatke koliko je trenutno ljudi koji su već imali koronu, neki od njih toga nisu ni bili svjesni jer su bili asimptomatski prenosnici, a na osnovu toga ćemo donijeti određene zaključke koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta - kazao je Bokonjić.

Istakao je da se razmatra da se početkom naredne godine radi još jedna studija o serološkim ispitivanjima na području Republike Srpske.

- Smatramo da je to pogodan trenutak da se studija uradi ponovo, da bismo mogli upoređivati podatke koje ćemo dobiti sada s podacima koje ćemo dobiti početkom sljedeće godine - rekao je Bokonjić.

Naglasio je da će studija biti rađena na oko 3.000 uzoraka, a ispitivanja će se vršiti na osnovu metode slučajnog uzorka.

- Prema uputstvima SZO, broj ispitanika će biti oko 1.500 domaćinstava puta dva, a uzorci će biti randomizirani na područja cijele Republike Srpske. Ako jedno domaćinstvo ne pristane na testiranje, testira se sljedeća porodica koristeći metodologiju slučajnog uzorka - zaključio je Bokonjić.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka je rekao da će se studija vršiti u nekoliko faza, te da će u prvoj fazi biti uzeti uzorci od oko 500 domaćinstava.

- U saradnji s kolegama iz domova zdravlja prema nasumičnom izboru domaćinstava ćemo odraditi i anketiranje, u smislu da li su osobe bolovale od kovid-19 ili imaju neka druga oboljenja, i to ćemo arhivirati u bazu, a paralelno s tim ćemo uzimati uzorke krvi koji će biti dopremani u laboratorije - objasnio je Škrbić.

Dodao je da će ova prva faza ispitivanja trajati oko dva mjeseca.

- Ovo je značajno jer ćemo prvi put imati sliku imunskog odgovora populacije Republike Srpske. U narednih godinu dana biće važno da pratimo osobe koje ispitamo da bismo znali šta se dešava s kolektivnim imunitetom stanovništva Srpske - zaključio je Škrbić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    11h 41m
    0
  • Krađa u Palama
    9h 59m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    6h 26m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    9h 14m
    0
  • Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj
    9h 7m
    0