Република Српска поново продаје предузећа, међу њима и рудник "Љубија"

09.02.2022. 09:07
0
ИЗВОР: capital.ba

Инвестиционо – развојна банка (ИРБ) Републике Српске понудиће на продају ове године девет предузећа која није успјела да прода у прошлој години.

РБ је за ову годину припремила готово идентичан план приватизације као за прошлу годину. Разлика је само у једном предузећу јер је само оно, једино, прошле године продато.

Наиме, ИРБ је лани планирала продају акција у десет предузећа у којима Српска има удио, док је овогодишњим планом обухваћено девет предузећа, с обзиром на то да је банка у 2021. продала акције у прњаворском „Млинпеку“.

Планом приватизације за ову годину предвиђена је продаја предузећа „Нови мермер“ Шековићи, „Нови аутодијелови“ Рудо и „Нова творница пречистача“ Рогатица која је Влада РС основала на имовини купљеној у стечају.

Поред њих планирана је приватизација Рудника жељезне руде „Љубија“ у којем РС има 64,9 одсто удјела, као и државног удјела у предузећима „Крајинапетрол“, „Будућност“ Шамац, „Сточар“ Бањалука, БРЦ „Шехер“ и ПД „Семберија“.

Сва ова предузећа била су и у прошлогодишњем плану, али купаца није било.

Иако је у плану лани била и продаја РЖР „Љубија“, ИРБ ипак није организовала аукцију за продају државног удјела у том предузећу.

Приватизација овог рудника изазвала је прије неколико година сукоб између СНСД-а и ДНС-а. За куповину државног капитала у овом руднику тада су биле су заинтересоване компаније “Israeli Investment Group” и “Arcelor Mittal”из Луксембурга, а посљедњи покушај продаје пропао је почетком 2019. године када је органозована аукција на берзи, али ниједна од ових компанија није доставила понуду. ИРБ је тада државни капитал понудила по почетној цијени од 69 милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе
Нерадни дан у Српској Нерадни дан у Српској
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Најчитаније
  • Најављени прекиди електричне енергије
    3h 0m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    15h 36m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    23h 7m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    22h 25m
    0
  • Проба Израела на Еуросонгу: Подигли палестинску кефију па избачени из арене
    13h 50m
    0