Република Српска: Укупан број позитивних на корона вирус порастао на 59

20.03.2020. 19:01
0
ИЗВОР: srpskainfo

Након данашњих резултата имамо нових 14 заражених корона вирусом. Сви су у кућној изолацији са благим симптомима, потврдио је министар здравља Републике Српске Ален Шеранић.

– 11 особа је из Бањалуке једна из Градишке, једна из Челинаца и једна из Дервенте. 12 особа је везано за трећи кластер из Бањалуке. То је жариште које се још шири. Све их пратимо и покушавамо преузети контролу. Поред трећег кластера, још једна је добила вирус од члана породице, а једна је допутовала из Аустрије – рекао је Шеранић.

Мали је број оних који долазе из иностранства, а заражени су, што значи да се добро прати контрола на граници.

– Што се тиче аутобуса који је био јуче задржан на граници, сви су негативни, али их и даље пратимо и под надзором су – казао је Шеранић.

У Републици Српској је сада укупно 59 случајева позитивно, а 11.695 људи је под надзором. 104 особе су изашле из изолације из УКЦ Републике Српске, и пуштени су на кућно лијечење.

– Молим грађане да не правимо вјештачку несташицу лијекова, за сада је тржиште лијекова стабилно. Дајте да будемо солидарни и да се заједнички бринемо о овом проблему. Могућа је појединачна и тренутна несташица неког лијека, али континуитет набавке је добар и трудићемо се да и даље буде тако – додао је министар.

Три су групе пацијената, они који су позитивни, а немају симптоме, друга су они са средњим или лакше тешким симптомима те они којима је потребан респиратор због тежих симптома.

– Важна је и превентивна заштита људи који раде у апотекама и желимо да апотеке држимо у стању у којем су и сада. Што се тиче тестирања, у току је набавка још једног апарата и желимо да унаприједимо капацитете лабораторија у Бањалуци, али и у Бијељини и Фочи. То би била мрежа, која би покрила цијелу Републику Српску – изјавио је Шеранић.

Када је у питању УКЦ Републике Српске, постоје тријажни центри у контејнерима и то ће бити обезбјеђено и у другим болницама у РС како би обезбиједили безбједност и здравствених радника и пацијената.

– У овом тренутку УКЦ Републике Српске је завршио опремање посебне хируршке сале на Инфективној клиници, за царски рез и друге интервенције за позитивне на корона вирус – додао је министар Шеранић.

За изолацију је на старој Пулмолошкој клиници обезбјеђено 115 кревета за пацијенте којима треба болничко лијечење, а евентуално не би могли бити смјештени на Инфективној клиници.

До сада је тестирано 420 пацијената у Републици Српској, а имамо 59 позитивних. Да би особа била тестирана мора бити потврђен контакт са зараженом особом, препознатљиви симптоми, или да та особа долази из угроженог подручја.

– Морамо радити на повјерењу са грађанима и пацијентима. Морамо упознати пацијенте да је повјерљивост информација које дају љекарима загарантована, али да они морају бити апсолутно искрени. Грађани, ако већ треба да проводе вријеме на отвореном, нека то буде породична шетња без окупљања у већим групама. За сада нема забрана, све се своди на препоруке, али размишља се и о ригорознијим мјерама – закључио је министар.

Понашање у заједници је кључно за спречавање ширења вируса корона.

Коментари 0
Повезане вијести
Уставни суд БиХ уважио жалбу СДС-a: На изборе под старим називом упркос санкцијама Уставни суд БиХ уважио жалбу СДС-a: На изборе под старим називом упркос санкцијама
Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву
Српска богатија за 16 беба Српска богатија за 16 беба
Најчитаније
  • Од пуцња у Сарајеву до Панчева - Како живе потомци браће Гаврила Принципа (ВИДЕО)
    8h 17m
    15
  • Говор владике Николаја на Видовдан 1916. године
    2h 56m
    1
  • Његош Плакаловић именован за замјеника начелника општине Источни Стари Град
    22h 26m
    10
  • Змија отровница ујела четворогодишње дијете!
    19h 35m
    0
  • Још једна тешка несрећа на путевима у БиХ, погинуле двије особе
    21h 39m
    0