Револуција у најави: У зидовима кућа може да се чува струја, циглу претворили у батерију

13.08.2020. 17:04
0
ИЗВОР: b92.net

У зидовима кућа може да се чува струја, пошто је приказана нова технологија која претвара циглу у батерију.

Научници су успјели да претворе циглу у батерију тако што су искористили минијатурне шупљине у њој и испунили их нановлакнима која могу да складиште струју, пише британски "Гардијан".

Једна цигла која је тако прерађена могла је да ускладишти довољно струје да се на њу прикључи мала сијалица, преноси "Спутњик".

Уколико капацитет такве цигле-батерије буде повећан, могле би да замијене постојеће литијум-јонске батерије.

Оваква цигла ради на принципу суперкондензатора, који не раде на основу хемијске реакције, као батерије, већ складиштењем струје у чврстим материјалима. Они се често користе у аутомобилима, локомотивама, трамвајима или машинама за прикупљање регенерисане снаге кочења или краткотрајног складиштења струје.

Главна предност суперкондензатора је што се много брже пуне и празне него батерије, али немају толику могућност складиштења као оне. Истраживачи тренутно раде на два колосјека, један је да повећају капацитет суперкондензатора, а други брже пуњење батерија.

- Соларне плоче на нечијој кући морају негдје да складиште струју и уобичајено је да се користе батерије. Оно што смо ми успјели је да отворимо нову тему за озбиљно разматрање - рекао је Џулио Дарси са Универзитета Сент Луис, један од аутора студије у којој је цигла послужила за складиштење струје.

Однос запремине цигле и енергије коју је ускладиштила тек је један одсто у односу на батерије, али научници мисле да то може бити повећано додавањем материјала као што су оксиди метала, како би капацитет цигала-батерија био повећан.

- Када бисмо успјели да изједначимо тај однос, добили бисмо технологију која је далеко јефтинија од литијум-јонских батерија и оне би отишле у прошлост - каже Дарси.

Научници подсјећају да суперкондензатори имају једну огромну предност у односу на батерије - могу да преживе далеко више циклуса пуњења и пражњења него класичне батерије. Како наводе, тек послије 10.000 таквих циклуса, капацитет цигле-батерије почне да опада.

Коментари 0
Повезане вијести
Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције
Да ли је ваша међу њима: Објављен списак најчешћих лозинки на свијету Да ли је ваша међу њима: Објављен списак најчешћих лозинки на свијету
Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце (ВИДЕО) Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    12h 42m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    10h 11m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    9h 29m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    4h 25m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    8h 53m
    0