Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета

15.04.2024. 10:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У случају прехлада, вироза, стомачних вируса, водених оспица и других дјечјих болести, које су на неки начин безазлене, родитељи дјеце млађе од 15 година у Српској имају право на боловање само 15 дана.

Већини родитеља то је премало, будући да су у те дане укључени и викенди.

Наиме, како је за "Независне новине" казала Гордана Савин, помоћница директора за медицинска питања Дома здравља Бијељина, тај број дана у једној календарској години је недовољан.

- Дјеца у узрасту до 15 година траже много више од тога самом учесталошћу оболијевања. За родитеља је мало 15 дана, гдје се рачунају и дани викенда - казала је Савинова и додала да су љекари недавно стављали и примједбе на нови Правилник о поступку утврђивања привремене спријечености за рад управо на ту тему.

Како је рекла, код обичне прехладе код дјеце ако се даје антибиотик потребно је и седам дана да се примјењује терапија, те самим тим родитељи за једну прехладу изгубе и седам дана боловања, а, како истиче, колико у току зиме постоји таквих ситуација.

- Поред тога и стомачни вируси, па разна алергијска стања - казала је Савинова и истакла да је мајкама које имају дјецу у том узрасту потребно омогућити барем 30 радних дана боловања у току године.

- Свакако сматрамо да је то мали број дана који је потребан за бригу и његу болесног дјетета - истиче Савинова.

Драшко Купрешак, предсједник Удружења доктора породичне медицине Републике Српске, кратко је рекао да су надлежни процијенили да је то оптималан број дана који је потребан за бригу болесног дјетета.

Поставља се питање да ли је то довољно, те да ли је идеално. Вјероватно да није", казао је Купрешак.

Јелена Бјелица, предсједница Удружења "Моје дијете", која је уједно и уредница портала Моје дијете и истоимене Фацебоок странице, истакла је за "Независне новине" да је недовољно 15 дана боловања по дјетету.

- Ко може ограничити дијете да буде болесно 15 дана годишње, поготово мало дијете које је тек кренуло у вртић и купи све могуће вирозе. Водећи ову страницу коју прати велики број родитеља могу слободно да кажем да је то међу већим родитељским проблемима. Често ми стижу питања да ли је могуће да имамо само 15 дана за боловање? Онда родитељ кад потроши тих 15 дана мора да се сналази, договара са породичним да отвара њему боловање на неку дијагнозу, за шта неки немају разумијевања или не смију - казала је Бјелица.

Истиче да су сада још пооштрили критеријуме за отварање боловања, тако да ће то бити додатан проблем родитељима.

- Мора се урадити детаљна анализа, узети у обзир да у данашње вријеме велики број мајки ради, да живе у градовима гдје немају блиске родбине која би чувала дијете и слично - појаснила је Бјелица.

Бањалучанка Вања М, мајка једногодишње дјевојчице, каже да се прије два мјесеца вратила на посао, те да је због честих прехлада кћерке већ искористила девет од 15 дана боловања.

- Када ми је педијатар објаснио да само један родитељ годишње за дијете може да искористи 15 дана боловања схватила сам да ћу морати користити свој годишњи ако ми се дијете разболи, јер 15 дана за дијете које иде у јаслице је премало - казала је ова Бањалучанка, додајући да је већ била принуђена да искористи пет дана годишњег одмора када јој је кћеркица добила грип.

- Већ ме брине шта ће бити кад искористим сав годишњи одмор. Надам се да ће се кћеркица брзо прилагодити у јаслицама, те да ће нам топлије вријеме донијети мање прехлада и грипа - рекла је Вања М.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске казали су да је право на привремену спријеченост за рад због његе ужег члана породице (дјеце или партнера) прописано Законом о обавезном здравственом осигурању Републике Српске.

- Право на његу ужег члана породице може се остварити у току године и то 15 календарских дана по дјетету, ако је ријеч о дјеци до 15 година или седам дана за дјецу, односно чланове уже породице, који су старији од 15 година. Дакле, број дана се рачуна по дјетету, што значи да родитељ за свако дијете има право на 15 дана или седам дана боловања - казали су из Фонда.

Истичу да један од родитеља који имају двоје дјеце има право на 30 календарских дана (рачунају се и дани викенда), они са више дјеце имају више и слично, а породични доктор води евиденцију за које дијете се узима боловање.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    8h 27m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    8h 9m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    9h 3m
    1
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    22h 44m
    0
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    5h 58m
    0