Рођена прва беба која има ДНК од три особе

10.05.2023. 21:12
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Након револуционарне љекарске процедуре вантјелесне оплодње која има за циљ да спријечи преношење неизљечивих насљедних болести, у Великој Британији је рођена прва беба која има ДНК од три особе.

Пионирски подухват британских љекара, познат као третман донирања митохондрија, користи дијелове јајних ћелија здравих женских донора за зачеће ембриона поступком вјештачке оплодње без штетних мутација које носе биолошке мајке и које би вјероватно биле пренијете на њихово потомство.

Ембрион се формира комбиновањем сперме и јајних ћелија биолошких родитеља са микро-структурама званим митохондрије из јајне ћелије донора, а новорођена беба као и након природне оплодње има ДНК од мајке и оца, плус малу количину генетског материјала, око 37 гена, од донора.

Овај метод је назван “бебе са три родитеља”, иако више од 99.8 одсто бебине ДНК потиче од биолошке мајке и оца.

Људи насљеђују све своје митохондрије од мајке, тако да штетне мутације у митохондријским батеријама могу утицати на сву рођену дјецу.  

За жене код којих постоји проблем са митохондријама природно зачеће је често лутрија, наводи “Гардиан”.

Неке бебе могу бити рођене здраве јер ће наслиједити само мали дио мутираних митохондрија, али друге могу да развију тешке, прогресивне и често фаталне болести, додаје лондонски дневник.

Истраживања су показала да је отприлике једна од 6.000 беба погођена митохондријалним поремећајима, преноси “РТВ”.

Коментари 0
Повезане вијести
Стигла Петра: Требињка Славица родила здраву дјевојчицу – шесто дијете по реду Стигла Петра: Требињка Славица родила здраву дјевојчицу – шесто дијете по реду
Прва жена у БиХ са трансплантираним срцем која је родила бебу Прва жена у БиХ са трансплантираним срцем која је родила бебу
Отац бебе која је испала након порођаја кажњен с 5.000 КМ због мита Отац бебе која је испала након порођаја кажњен с 5.000 КМ због мита
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    4h 12m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    3h 7m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    20h 29m
    27
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    7h 29m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    22h 15m
    1