Рогатица и Бајина Башта примјер добре прекограничне сарадње

21.06.2022. 20:38
0
ИЗВОР: srna.rs

Ватрогасци Бајине Баште у Србији и Рогатице у Републици Српској ускоро ће добити специјална намјенска возила, а већ су добили специјалну опрему и униформе, те прошли значајне едукативне програме у оквиру пројекта прекограничне сарадње.

На радионици одржаној данас у Рогатици у оквиру пројекта "Унапређење управљања системом заштите од пожара у прекограничном подручју БиХ и Србије" ватрогасци из Бајине Баште и града домаћина размијенили су искуства у послу.

Пројект прекограничне сарадње реализују општина Рогатица и Национални парк "Тара", односно општина Бајина Башта од априла прошле године.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић истакао је да је Рогатица као гранична општина са Србијом препознала и искористила ову могућност унапређења сарадње у случају пожара у прекограничном подручју.

- Од овог вида сарадње користи имамо и једни и други - рекао је Јагодић након радионице.

Менаџер пројекта и старјешина Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице "Рогатица" Зоран Бојовић нагласио је да у овој јединици желе пројекат довести до краја и искористити све његове предности.

Гостима из Бајине Баште презентовано је гашење шумских пожара од рогатичког Шумског газдинства "Сјемећ" и на терену су презентовани шумски ресурси ове општине.

Пројекти финансијски подржани од Европске уније, а реализовани у сарадњи сусједних земаља, значајни су за локалне заједнице, али и за те државе у погледу боље повезаности и сарадње.

Један од таквих пројеката је и "Унапређење управљања системом заштите од пожара у прекограничном подручју БиХ и Србије", чију реализацију проводе крају општине Бајина Башта и Рогатица.

Укупна вриједност овог пројекта је 429.737,52 евра.

Европска унија кофинансира пројекат у износу од 363.429 евра, односно 84,57 одсто укупне вриједности пројекта, а општина Рогатица и Национални парк "Тара" 66.309 евра.

Циљ пројекта је унапређење система управљања хитним интервенцијама у случају пожара у прекограничном подручју БиХ и Србије.

Коментари 0
Повезане вијести
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Ватрогасци интервенисали пет пута на подручју Сокоца Ватрогасци интервенисали пет пута на подручју Сокоца
Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    12h 11m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    9h 40m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    8h 58m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    3h 54m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    8h 22m
    0