Rogatica i Bajina Bašta primjer dobre prekogranične saradnje

21.06.2022. 20:38
0
IZVOR: srna.rs

Vatrogasci Bajine Bašte u Srbiji i Rogatice u Republici Srpskoj uskoro će dobiti specijalna namjenska vozila, a već su dobili specijalnu opremu i uniforme, te prošli značajne edukativne programe u okviru projekta prekogranične saradnje.

Na radionici održanoj danas u Rogatici u okviru projekta "Unapređenje upravljanja sistemom zaštite od požara u prekograničnom području BiH i Srbije" vatrogasci iz Bajine Bašte i grada domaćina razmijenili su iskustva u poslu.

Projekt prekogranične saradnje realizuju opština Rogatica i Nacionalni park "Tara", odnosno opština Bajina Bašta od aprila prošle godine.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić istakao je da je Rogatica kao granična opština sa Srbijom prepoznala i iskoristila ovu mogućnost unapređenja saradnje u slučaju požara u prekograničnom području.

- Od ovog vida saradnje koristi imamo i jedni i drugi - rekao je Jagodić nakon radionice.

Menadžer projekta i starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice "Rogatica" Zoran Bojović naglasio je da u ovoj jedinici žele projekat dovesti do kraja i iskoristiti sve njegove prednosti.

Gostima iz Bajine Bašte prezentovano je gašenje šumskih požara od rogatičkog Šumskog gazdinstva "Sjemeć" i na terenu su prezentovani šumski resursi ove opštine.

Projekti finansijski podržani od Evropske unije, a realizovani u saradnji susjednih zemalja, značajni su za lokalne zajednice, ali i za te države u pogledu bolje povezanosti i saradnje.

Jedan od takvih projekata je i "Unapređenje upravljanja sistemom zaštite od požara u prekograničnom području BiH i Srbije", čiju realizaciju provode kraju opštine Bajina Bašta i Rogatica.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 429.737,52 evra.

Evropska unija kofinansira projekat u iznosu od 363.429 evra, odnosno 84,57 odsto ukupne vrijednosti projekta, a opština Rogatica i Nacionalni park "Tara" 66.309 evra.

Cilj projekta je unapređenje sistema upravljanja hitnim intervencijama u slučaju požara u prekograničnom području BiH i Srbije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Vatrogasci intervenisali pet puta na području Sokoca Vatrogasci intervenisali pet puta na području Sokoca
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    20h 54m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19h 50m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    19h 54m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    16h 47m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    18h 44m
    0