Роман "Птице селице" Предрага Ђурића добитник "Совице“

15.05.2023. 14:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Побједник конкурса "Совица" за најбољу необјављену књигу за дјецу је роман "Птице селице" Предрага Ђурића из Новог Сада, саопштено је из Завода за уџбенике и наставна средства.

Награђени рукопис, како је наведено, представља изразито промишљену и слојевиту романескну причу о одрастању у временима кризе и транзиције. Приповједан је из позиције дјечака на прагу адолесценције који покушава да спозна сопствени идентитет и мјесто у урушеном свијету.

У саопштењу жирија наводи се да се радња шири из породичног круга ка спољном свијету, а три генерације – школска дјеца различитог узраста, родитељи и пензионери - бака и дека омогућавају да се прецизније наслика друштвени контекст и покаже на које начине он врши притисак на породични нуклеус.

Кроз њихову судбину преламају се бројни удеси српског народа на крају прошлог и у новом вијеку, а ријеч је о ратним избјеглицама који су морали да оставе дом и завичај и населе се у старој бакиној кући у војвођанском селу крај Канала, близу Дунава.

- Рукопис `Птице селице` одликују изразити квалитет, зрелост, успјешно уобличење и цијеловита замисао. Прича о породици која, упркос животним недаћама има снаге и вјере да крене у сусрет новим изазовима – која свој дом гради не у спољашњем простору, већ изнутра, у међусобној љубави, враћа нас неким основним људским вриједностима и младе читаоце снажи за живот у садашњици - наводи се у саопштењу.

Књижевна награда "Совица" издавачке куће Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево, обухвата плакету /повељу/ за најбољу необјављену књигу за дјецу, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 3.000 КМ и 20 примјерака књиге.

Право учешћа на Конкурсу за избор најбоље необјављене књиге за дјецу имали су сви аутори који пишу и стварају на српском језику, под условом да рукопис књиге за дјецу није никада раније објављен.

На конкурс је пристигло 15 рукописа под шифрама.

Жири у саставу Зорана Опачић, предсједник, Милена Ивановић Ковачевић и Берислав Благојевић данас је саопштио добитника награде.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    10h 18m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    10h 0m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    10h 54m
    3
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    7h 49m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    11h 31m
    1