Roman "Ptice selice" Predraga Đurića dobitnik "Sovice“

15.05.2023. 14:37
0
IZVOR: srna.rs

Pobjednik konkursa "Sovica" za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu je roman "Ptice selice" Predraga Đurića iz Novog Sada, saopšteno je iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Nagrađeni rukopis, kako je navedeno, predstavlja izrazito promišljenu i slojevitu romanesknu priču o odrastanju u vremenima krize i tranzicije. Pripovjedan je iz pozicije dječaka na pragu adolescencije koji pokušava da spozna sopstveni identitet i mjesto u urušenom svijetu.

U saopštenju žirija navodi se da se radnja širi iz porodičnog kruga ka spoljnom svijetu, a tri generacije – školska djeca različitog uzrasta, roditelji i penzioneri - baka i deka omogućavaju da se preciznije naslika društveni kontekst i pokaže na koje načine on vrši pritisak na porodični nukleus.

Kroz njihovu sudbinu prelamaju se brojni udesi srpskog naroda na kraju prošlog i u novom vijeku, a riječ je o ratnim izbjeglicama koji su morali da ostave dom i zavičaj i nasele se u staroj bakinoj kući u vojvođanskom selu kraj Kanala, blizu Dunava.

- Rukopis `Ptice selice` odlikuju izraziti kvalitet, zrelost, uspješno uobličenje i cijelovita zamisao. Priča o porodici koja, uprkos životnim nedaćama ima snage i vjere da krene u susret novim izazovima – koja svoj dom gradi ne u spoljašnjem prostoru, već iznutra, u međusobnoj ljubavi, vraća nas nekim osnovnim ljudskim vrijednostima i mlade čitaoce snaži za život u sadašnjici - navodi se u saopštenju.

Književna nagrada "Sovica" izdavačke kuće Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo, obuhvata plaketu /povelju/ za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 3.000 KM i 20 primjeraka knjige.

Pravo učešća na Konkursu za izbor najbolje neobjavljene knjige za djecu imali su svi autori koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku, pod uslovom da rukopis knjige za djecu nije nikada ranije objavljen.

Na konkurs je pristiglo 15 rukopisa pod šiframa.

Žiri u sastavu Zorana Opačić, predsjednik, Milena Ivanović Kovačević i Berislav Blagojević danas je saopštio dobitnika nagrade.

Komentari 0
Povezane vijesti
Odličan nastup tenisera iz Istočnog Sarajeva Odličan nastup tenisera iz Istočnog Sarajeva
U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO) U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO)
Poetsko zavještanje Dare Sekulić prenositi budućim generacijama Poetsko zavještanje Dare Sekulić prenositi budućim generacijama
Najčitanije
 • Tijela žene i djeteta pronađena u koritu rijeke Miljacke
  20h 40m
  0
 • Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
  14h 18m
  0
 • Izgorio pomoćni objekat u Bulozima
  20h 54m
  0
 • Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se igrali
  20h 45m
  2
 • Ekološka katastrofa u Krupačkim stijenama: Spalionica guma “Greta“ ponovo gorjela (FOTO)
  9h 44m
  6