РУГИПП: Није могуће тачно утврдити на чијој територији се налазила скинута табла

19.07.2023. 12:21
0
ИЗВОР: srna.rs

Из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИПП/ је речено да заједничка комисија која би требалo да се бави разграничењем између ентитета није почела са радом иако је од Дејтонског мировног споразума прошло готово 30 година, због чега није могуће са сигурношћу тврдити да ли се мјесто гдје је била табла на улазу у Источно Сарајево о броју Срба који су морали напустити Сарајево налази на територији Републике Српске или ФБиХ.

Из ове управе подсјећају да је гранична линија између Републике Српске и ФБиХ дефинисана Анексом два Дејтонског мировног споразума, као и да је било неопходно приступити детаљној идентификацији, те наглашавају да је Српска испунила све своје обавезе у вези са активностима на разграничењу, док је друга страна претходни период упорно и систематски опструисала овај процес.

Из РУГИПП-а истичу да заједничка комисија није почела са радом иако је од Дејтонског споразума прошло готово 30 година, тако да још није прецизно утврђен ниједан дужни метар граничне линије између ентитета, осим на Добрињи у Сарајеву, тамо гдје је то био интерес ФБиХ, и то путем арбитражне одлуке.

Док се не усагласи и материјализује гранична линија на терену, а све у складу са Анексом два Дејтонског мировног споразума, није могуће са сигурношћу тврдити да ли се мјесто гдје се налазила табла на улазу у Источно Сарајево о броју Срба који су морали напустити Сарајево налази на територији Републике Српске или ФБиХ, наводе из РУГИПП-а.

На основу закључака Владе Републике Српске из 2009, 2011. и 2012. године РУГИПП је задужена да обави стручни геодетски посао идентификације ентитетске границе, те да припреми информацију о потребним кадровским, финансијским и материјалним средствима.

Из РУГИПП-а наводе да су на основу истих закључака приступили активностима и 2010. године израдили Пројекат “План прецизног описа границе између Републике Српске и ФБиХ”, те додају да је Српска предузела одређене активности, те је одлуком предсједника Републике из 1996. године основала Републичку и општинске комисије за разграничење Републике Српске са ФБиХ, али да ове комисије нису урадиле ништа.

- У 1996. и 1997. години владе ентитета усагласиле су корекције граничне линије између ентитета на површини од око 60 километара квадратних, које је одобрио командант ИФОР-а. Граничну линију између ентитета заједничка комисија требала је одредити и обиљежити на терену и припремити усаглашени стручни документ који треба да садржи прецизан опис граничне линије, како је предвиђено Анексом два чланом четири - напомињу из РУГИПП-а.

Из ове управе подсјећају да су геодетски стручњаци из НАТО-а /из САД, Канаде, Француске, Енглеске…/ у периоду од јуна до септембра 1996. године радили на прецизном одређивању граничне линије између ентитета и у том периоду одредили координате за 64 тачке које се налазе на линији разграничења.

Представници међународних мировних снага, како додају из РУГИПП-а, спровели су низ активности да се ово питање ријеши – извршили обуку кадра, обезбиједили опрему, извршили мјерења на одређеном броју тачака, односно иницирали су рјешавање овог питања и требало је да надлежне институције у БиХ доврше започети посао што се, нажалост, није догодило.

- РУГИПП је небројено пута покретала ово питање у разговорима са надлежним институцијама Републике Српске и ФБиХ, али се сваки пут, осим декларативног слагања са нашим захтјевима, ништа конкретно није урадило - напомињу из ове управе.

Из РУГИПП-а подсјећају и да је Влада Републике Српске донијела закључак 2017. године којим захтијева да Савјет министара покрене поступак с циљем формирања Заједничке међуентитетске комисије за опис граничне линије између ентитета Република Српска и ФБиХ, те задужује Министарство правде Српске да упути захтјев Савјету министара за формирање наведене комисије, што је и учињено.

- Влада Републике Српске и РУГИПП немају повратну информацију од Савјета министара у вези са наведеним закључком и иницијативом Министарства правде Српске - наводе из Управе.

По налогу Министарства комуналне привреде, инфраструктуре, просторног уређења, грађења и заштите животне средине Кантона Сарајево 13. јула уклоњена је табла са натписом “Добродошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево”, јер је наводно установљено да се налази на подручју ФБиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    16h 40m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    16h 54m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    16h 46m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    19h 11m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    7h 35m
    0