Руси развили систем “паметног” зарастања рана

16.04.2022. 20:45
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Научници руског државног универзитета „Дубна” направили су универзалне облоге на бази биополимера за лијечење различитих врста рана.

Препарат даје паметан одговор и ослобађа потребну супстанцу у зависности од поријекла и стања ране. Током тестирања показао је 2,5 до 4 пута већу ефикасност у поређењу са доступним сличним препаратима.

- Нове облоге могу се користити при пружању прве помоћи, код хируршких интервенција, као и третирања рана различитог поријекла и стања - саопштила је професор и директор Научно-образовног центра Физхимбиофарм при државном универзитету Дубна Раиса Горшкова.

Како је објаснила, створени су и тестирани универзални материјали с одложеним дејством који дају паметан одговор.

Ови материјали садрже вишеслојне микро и нанокапсуле и у зависности од поријекла, стања и фазе зарастања ране, ослобађају потребно антимикробно, антиинфламаторно или регенеративно својство.

Слика


Истраживачи су утврдили да се при стављању облоге на рану образује чврст филм који спречава продирање патогена у рану, али не омета приступ кисеонику.

- Спољашња примјена откривених супстанци омогућава зарастање рана у свим фазама процеса, доприносећи убрзаном зарастању рана различите етиологије више од два пута у поређењу са сличним препаратима - истакли су истраживачи.

Како је саопштено из установе, нови препарати не захтијевају свакодневно наношење и не изазивају бол код пацијената, при чему су њихове мане отклоњене захваљујући заштитном дејству биополимера, које је развио индустријски партнер.

Поред “паметног” одговора, као предности препарата његови аутори аутори наводе одсуство алергијских реакција, повећање ефикасности у поређењу са комерцијалним препаратима за 2,5 – 4 пута и коришћење домаћих сировина.

- Имплементација увозних замјенских технологија за производњу облога за зарастање рана са комплексом инкапсулираних активних супстанци које се ослобађају као одговор на промјену стања ране значајно ће убрзати процес опоравка рањених и повређених - рекла је Горшкова.

Коментари 0
Повезане вијести
Драгић: „Сваки човек је инжењер својих гена и ћелија“ Драгић: „Сваки човек је инжењер својих гена и ћелија“
Горан из Братунца импресиониран Америком, али жели да лијечи у својој земљи Горан из Братунца импресиониран Америком, али жели да лијечи у својој земљи
Мушкарцу из стомака извадили килограм шарафа, ексера и матица Мушкарцу из стомака извадили килограм шарафа, ексера и матица
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 7m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    17h 21m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    15h 11m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 36m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    13h 9m
    0