Русија има залихе и ресурсе нафте за више од 150 година

03.01.2023. 14:03
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Русија је обезбијеђена залихама и ресурсима нафте у наредних 150 година, ако се има у виду тренутна количина експлоатације, рекао је за Спутњик шеф одјељења у Центру за стратешке развоје Русије Александар Амирагјан.

- Залихе и ресурси нафте укупно се процјењују на око 87 милијарди тона, што може да обезбиједи експлоатацију нафте у периоду од преко 150 година, полазећи од тренутних годишњих обима производње - рекао је експерт.

Према подацима на почетку 2021. године залихе у Русији у свим категоријама износиле су око 31 милијарду тона, што омогућава производњу у наредних 60-65 година, напомиње Амирагјан.

Истовремено наглашава да земља располаже и ресурсима нафте (око 56 милијарди тона), али да то захтијева додатне напоре како би се пребацили у категорију резерви.

Како оцјењује експерт, са становишта међународне потражње нема ограничења за развој производње нафте у Русији – потражња ће бити висока најмање до 2040. године.

Са друге стране, додаје Амирагјан, производња нафте у Русији не зависи превише од свјетских цијена сировине. То је повезано са ниским трошковима њене производње, прије свега због „старих“ традиционалних налазишта, али и уређеном пореском политиком у нафтној индустрији.

Нафтне санкције Запада су ступиле на снагу 5. децембра: Европска унија престала је да увози руску нафту која се транспортује морем, а земље Г7, Аустралија и Европска унија наметнуле су ограничење цијене за нафту која се транспортује морем на 60 долара по барелу.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 8m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 16m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 29m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    3h 59m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 17m
    0