Русија има залихе и ресурсе нафте за више од 150 година

03.01.2023. 14:03
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Русија је обезбијеђена залихама и ресурсима нафте у наредних 150 година, ако се има у виду тренутна количина експлоатације, рекао је за Спутњик шеф одјељења у Центру за стратешке развоје Русије Александар Амирагјан.

- Залихе и ресурси нафте укупно се процјењују на око 87 милијарди тона, што може да обезбиједи експлоатацију нафте у периоду од преко 150 година, полазећи од тренутних годишњих обима производње - рекао је експерт.

Према подацима на почетку 2021. године залихе у Русији у свим категоријама износиле су око 31 милијарду тона, што омогућава производњу у наредних 60-65 година, напомиње Амирагјан.

Истовремено наглашава да земља располаже и ресурсима нафте (око 56 милијарди тона), али да то захтијева додатне напоре како би се пребацили у категорију резерви.

Како оцјењује експерт, са становишта међународне потражње нема ограничења за развој производње нафте у Русији – потражња ће бити висока најмање до 2040. године.

Са друге стране, додаје Амирагјан, производња нафте у Русији не зависи превише од свјетских цијена сировине. То је повезано са ниским трошковима њене производње, прије свега због „старих“ традиционалних налазишта, али и уређеном пореском политиком у нафтној индустрији.

Нафтне санкције Запада су ступиле на снагу 5. децембра: Европска унија престала је да увози руску нафту која се транспортује морем, а земље Г7, Аустралија и Европска унија наметнуле су ограничење цијене за нафту која се транспортује морем на 60 долара по барелу.

Коментари 0
Повезане вијести
Нови руски региони ушли у састав Јужног војног округа Нови руски региони ушли у састав Јужног војног округа
Како су Срби оставили велики траг у историји Русије Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
Двије године од почетка специјалне војне операције у Украјини Двије године од почетка специјалне војне операције у Украјини
Најчитаније
 • Возачи одустају од вожње на плин
  20h 46m
  3
 • Помозимо Игору да отпутује на операцију
  6h 53m
  0
 • Немања Цуровић побједник Сабора гуслара "Романијо, горо од јунака"
  8h 29m
  0
 • Стравична несрећа у Калесији: "Голфом" се забио у пумпу
  23h 20m
  0
 • Република Српска стари и нестаје: За 20 година изгубљен град величине Приједора, ускоро ће сваки трећи становник бити пензионер
  19h 57m
  0