Русија има залихе и ресурсе нафте за више од 150 година

03.01.2023. 14:03
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Русија је обезбијеђена залихама и ресурсима нафте у наредних 150 година, ако се има у виду тренутна количина експлоатације, рекао је за Спутњик шеф одјељења у Центру за стратешке развоје Русије Александар Амирагјан.

- Залихе и ресурси нафте укупно се процјењују на око 87 милијарди тона, што може да обезбиједи експлоатацију нафте у периоду од преко 150 година, полазећи од тренутних годишњих обима производње - рекао је експерт.

Према подацима на почетку 2021. године залихе у Русији у свим категоријама износиле су око 31 милијарду тона, што омогућава производњу у наредних 60-65 година, напомиње Амирагјан.

Истовремено наглашава да земља располаже и ресурсима нафте (око 56 милијарди тона), али да то захтијева додатне напоре како би се пребацили у категорију резерви.

Како оцјењује експерт, са становишта међународне потражње нема ограничења за развој производње нафте у Русији – потражња ће бити висока најмање до 2040. године.

Са друге стране, додаје Амирагјан, производња нафте у Русији не зависи превише од свјетских цијена сировине. То је повезано са ниским трошковима њене производње, прије свега због „старих“ традиционалних налазишта, али и уређеном пореском политиком у нафтној индустрији.

Нафтне санкције Запада су ступиле на снагу 5. децембра: Европска унија престала је да увози руску нафту која се транспортује морем, а земље Г7, Аустралија и Европска унија наметнуле су ограничење цијене за нафту која се транспортује морем на 60 долара по барелу.

Коментари 0
Повезане вијести
Источни фронт, 459. дан: Украјинске снаге претрпјеле велике губитке у правцу Јужног Доњецка Источни фронт, 459. дан: Украјинске снаге претрпјеле велике губитке у правцу Јужног Доњецка
Источни фронт, 458: Руске снаге спријечиле украјинску диверзантску групу да пробије линију фронта у правци Александро-Калиновска Источни фронт, 458: Руске снаге спријечиле украјинску диверзантску групу да пробије линију...
Источни фронт, 457: Руска војска добија нове самоходне хаубице „малва“ Источни фронт, 457: Руска војска добија нове самоходне хаубице „малва“
Најчитаније
 • Од данас забрана пушења у јавним просторима у ФБиХ
  10h 39m
  0
 • Четврти батаљон Војне полиције ВРС – голобради младићи на бранику отаџбине (ФОТО)
  8h 18m
  0
 • Носовић: Образовање и лијепо васпитање су светиња
  7h 25m
  0
 • ММФ тражи чак и снижење плата
  3h 4m
  1
 • Хиљаде људи на протесту у Сарајеву поводом погибије младе докторице
  2h 25m
  0