Rusija ima zalihe i resurse nafte za više od 150 godina

03.01.2023. 14:03
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Rusija je obezbijeđena zalihama i resursima nafte u narednih 150 godina, ako se ima u vidu trenutna količina eksploatacije, rekao je za Sputnjik šef odjeljenja u Centru za strateške razvoje Rusije Aleksandar Amiragjan.

- Zalihe i resursi nafte ukupno se procjenjuju na oko 87 milijardi tona, što može da obezbijedi eksploataciju nafte u periodu od preko 150 godina, polazeći od trenutnih godišnjih obima proizvodnje - rekao je ekspert.

Prema podacima na početku 2021. godine zalihe u Rusiji u svim kategorijama iznosile su oko 31 milijardu tona, što omogućava proizvodnju u narednih 60-65 godina, napominje Amiragjan.

Istovremeno naglašava da zemlja raspolaže i resursima nafte (oko 56 milijardi tona), ali da to zahtijeva dodatne napore kako bi se prebacili u kategoriju rezervi.

Kako ocjenjuje ekspert, sa stanovišta međunarodne potražnje nema ograničenja za razvoj proizvodnje nafte u Rusiji – potražnja će biti visoka najmanje do 2040. godine.

Sa druge strane, dodaje Amiragjan, proizvodnja nafte u Rusiji ne zavisi previše od svjetskih cijena sirovine. To je povezano sa niskim troškovima njene proizvodnje, prije svega zbog „starih“ tradicionalnih nalazišta, ali i uređenom poreskom politikom u naftnoj industriji.

Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su ograničenje cijene za naftu koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Cijene nafte porasle za više od dva dolara po barelu Cijene nafte porasle za više od dva dolara po barelu
Najčitanije
 • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
  22h 36m
  0
 • „Dom invest“ gradi dom za vas
  20h 5m
  0
 • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
  14h 19m
  0
 • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
  19h 23m
  1
 • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
  10h 31m
  0