Rusija ima zalihe i resurse nafte za više od 150 godina

03.01.2023. 14:03
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Rusija je obezbijeđena zalihama i resursima nafte u narednih 150 godina, ako se ima u vidu trenutna količina eksploatacije, rekao je za Sputnjik šef odjeljenja u Centru za strateške razvoje Rusije Aleksandar Amiragjan.

- Zalihe i resursi nafte ukupno se procjenjuju na oko 87 milijardi tona, što može da obezbijedi eksploataciju nafte u periodu od preko 150 godina, polazeći od trenutnih godišnjih obima proizvodnje - rekao je ekspert.

Prema podacima na početku 2021. godine zalihe u Rusiji u svim kategorijama iznosile su oko 31 milijardu tona, što omogućava proizvodnju u narednih 60-65 godina, napominje Amiragjan.

Istovremeno naglašava da zemlja raspolaže i resursima nafte (oko 56 milijardi tona), ali da to zahtijeva dodatne napore kako bi se prebacili u kategoriju rezervi.

Kako ocjenjuje ekspert, sa stanovišta međunarodne potražnje nema ograničenja za razvoj proizvodnje nafte u Rusiji – potražnja će biti visoka najmanje do 2040. godine.

Sa druge strane, dodaje Amiragjan, proizvodnja nafte u Rusiji ne zavisi previše od svjetskih cijena sirovine. To je povezano sa niskim troškovima njene proizvodnje, prije svega zbog „starih“ tradicionalnih nalazišta, ali i uređenom poreskom politikom u naftnoj industriji.

Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su ograničenje cijene za naftu koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Domaći naftaši ignorišu pad cijene barela Domaći naftaši ignorišu pad cijene barela
Istočni front, 397: Grupacija OS Rusije „Istok“ uništila tri bespilotne letjelice Istočni front, 397: Grupacija OS Rusije „Istok“ uništila tri bespilotne letjelice
Istočni front, dan 396: Ruska vojska tokom proteklog dana presrela 11 ukrajinskih dronova Istočni front, dan 396: Ruska vojska tokom proteklog dana presrela 11 ukrajinskih dronova
Najčitanije
 • Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
  22h 37m
  3
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  21h 32m
  5
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  18h 50m
  4
 • Zbog udesa obustavljen saobraćaj na putu Zvornik-Vlasenica
  18h 40m
  0
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  15h 47m
  0