Русија не одустаје од сједнице Савјета безбједности о НАТО агресији на СРЈ

26.03.2024. 20:03
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Русија и даље намјерава да тражи одржавање сједнице Савјета безбједности УН о НАТО агресији на СР Југославију, јер то није само историјски догађај, већ и прекретница у развоју актуелне ситуације на Балкану, рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је навела да је Русија увријеђена непрофесионалним понашањем француске делегације у УН, која је омела одржавање сједнице Савјета безбједности УН поводом 25 година од НАТО агресије НАТО на СР Југославију.

- Увријеђени смо некоректним и непрофесионалним понашањем Француске, једне од пет сталних чланица Савјета безбједности УН, којима је повјерена посебна историјска обавеза поштовања привремених процедуралних регулатива и других норми њиховог рада унутар тог тијела које је годинама развијано на основу обостраног поштовања и разматрања интереса других - нагласила је Захарова.

Она је подсјетила да је француска делегација у УН јуче уз подршку других западних држава омела одржавање сједнице Савјета безбједности УН која је одобрена у званично прихваћеном радном програму за текући мјесец и посвећена 25 година од НАТО агресије на СР Југославију, преноси ТАСС.

Захарова је изразила жаљење што је јапанско предсједништво Савјетом безбједности УН подлегло притиску Француске и што је одржано процедурално гласање о дневном реду, што су подржале Русије, Кина и Алжир, а остале чланице су биле уздржане усљед притиска западних делегација.

- На тај начин исказано је нечувено непоштовање према министру спољних послова Србије Ивици Дачићу, који је у Њујорк стигао ради учешћа на сједници Савјета безбједности УН - истакла је Захарова.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    43m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    19h 5m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    20h 20m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    16h 13m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    19h 19m
    1