Русија обиљежава 81. годину од напада Њемачке на Совјетски савез

22.06.2022. 09:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Дан сјећања и туге, који представља почетак изненадног напада нацистичке Немачке на Совјетски Савез 22. јуна 1941. године и почетак Великог отаџбинског рата /1941-1945/, обиљежава се данас широм Русије.

У многим регионима, обиљежавања су почела јутрос у 4.00 часа што је тачно вријеме почетка нацистичке инвазије, наводи ТАСС.

Како је саопштила прес-служба Кремља, руски предсједник Владимир Путин традиционално ће положити вијенце на Гроб Незнаног војника у близини Кремљског зида.

У рату који је трајао 1.418 дана живот је изгубило 26,6 милиона грађана СССР.

Широм Русије се вече прије Дана сјећања и туге пале свијеће у знак сјећања на све жртве Великог отаџбинског рата.

Руско историјско друштво ће у Москви одржати низ догађаја, укључујући округли сто у Музеју побједе и телевизијске емисије уз учешће директора Руске спољне обавјештајне службе Сергеја Наришкина.

Свијеће у знак сјећања на погинуле у Великом отаџбинском рату биће запаљене на преко 1.100 локација широм Русије, укључујући Москву, Санкт Петербург, Казањ у области Волге, Курган на Уралу, Јелецу и Рјазању у централној Русији, Хабаровску на Далеком истоку и другим градовима и мјестима.

- Свијеће сећања биће запаљене не само у Русији, већ и у иностранству. Кампањи ће се придружити преко 30 земаља. Свијеће ће бити упаљене и у Донбасу - рекла је Олга Занко, посланик и шеф Сверуског јавног покрета "Добровољци побједе".

Комеморативни догађаји биће одржани у западној руској Брјанској области, чијих шест општинских округа граничи са Украјином.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    11h 40m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    20h 32m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 23m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 8m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 15m
    4