Rusija obilježava 81. godinu od napada Njemačke na Sovjetski savez

22.06.2022. 09:37
0
IZVOR: srna.rs

Dan sjećanja i tuge, koji predstavlja početak iznenadnog napada nacističke Nemačke na Sovjetski Savez 22. juna 1941. godine i početak Velikog otadžbinskog rata /1941-1945/, obilježava se danas širom Rusije.

U mnogim regionima, obilježavanja su počela jutros u 4.00 časa što je tačno vrijeme početka nacističke invazije, navodi TASS.

Kako je saopštila pres-služba Kremlja, ruski predsjednik Vladimir Putin tradicionalno će položiti vijence na Grob Neznanog vojnika u blizini Kremljskog zida.

U ratu koji je trajao 1.418 dana život je izgubilo 26,6 miliona građana SSSR.

Širom Rusije se veče prije Dana sjećanja i tuge pale svijeće u znak sjećanja na sve žrtve Velikog otadžbinskog rata.

Rusko istorijsko društvo će u Moskvi održati niz događaja, uključujući okrugli sto u Muzeju pobjede i televizijske emisije uz učešće direktora Ruske spoljne obavještajne službe Sergeja Nariškina.

Svijeće u znak sjećanja na poginule u Velikom otadžbinskom ratu biće zapaljene na preko 1.100 lokacija širom Rusije, uključujući Moskvu, Sankt Peterburg, Kazanj u oblasti Volge, Kurgan na Uralu, Jelecu i Rjazanju u centralnoj Rusiji, Habarovsku na Dalekom istoku i drugim gradovima i mjestima.

- Svijeće sećanja biće zapaljene ne samo u Rusiji, već i u inostranstvu. Kampanji će se pridružiti preko 30 zemalja. Svijeće će biti upaljene i u Donbasu - rekla je Olga Zanko, poslanik i šef Sveruskog javnog pokreta "Dobrovoljci pobjede".

Komemorativni događaji biće održani u zapadnoj ruskoj Brjanskoj oblasti, čijih šest opštinskih okruga graniči sa Ukrajinom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Najčitanije
  • Krađa u Palama
    23h 10m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    1h 32m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    19h 37m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    22h 25m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    15h 46m
    0