Русија објавила доказе о учешћу Пентагона у финансирању биолошких пројеката у Украјини (ФОТО)

17.03.2022. 17:53
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Министарство одбране Русије објавило је документ од 6. марта 2015. године којим се потврђује учешће Пентагона у финансирању војно-биолошких пројеката у Украјини.

- Сматрамо да су на територији Украјине стваране компоненте биолошког оружја - напоменуо је руски војни ресор.

Министарство наставља да проучава материјале добијене од запослених у украјинским лабораторијама о спровођењу војно-биолошких програма САД и њихових савезника у НАТО-у на територији Украјине, рекао је начелник трупа за радијацију, хемијску и биолошку заштиту (РХБЗ) Оружаних снага Русије, генерал-потпуковник Игор Кирилов.

С тим у вези, он је показао документ од 6. марта 2015. који, према његовим ријечима, потврђује „директно учешће Пентагона у финансирању војно-биолошких пројеката у Украјини“.

Како се наводи у саопштењу, новац су примиле лабораторије украјинског Министарства одбране у Кијеву, Одеси, Лавову и Харкову – укупно 32 милиона долара.

- Западни медији и поједини "стручњаци-биолози", који најчешће имају друго америчко држављанство, изражавају сумњу у аутентичност материјала које ми објављујемо. Скрећем пажњу да документи имају потписе надлежних лица и да су овјерени печатима организација - истакао је Кирилов.

Према устаљеној пракси, амерички пројекти у области санитарног и епидемиолошког благостања у трећим земљама, укључујући Африку и Азију, финансирају се преко националних здравствених власти, напоменуо је он.

Слика

Фото: RIA Novosti

- Није случајно што су те биолабораторије изабрали Управа за смањење пријетњи Министарства одбране САД и компанија "Блеч енд вич" као извршиоце пројекта УП-8, чији је циљ проучавање узрочника Кримско-конгоанске хеморагијске грознице, лептоспирозе и хантавируса - рекао је Кирилов.

Према његовим ријечима, интересовање америчких војних биолога је повезано са чињеницом да ти патогени имају природна жаришта у Украјини и Русији.

- Њихова употреба се може прикрити као природна избијања болести. Због тога је овај пројекат добио додатна средства, а рокови за његову реализацију су продужени - објаснио је генерал-потпуковник и навео да Америка и Запад блокирају иницијативу Москве за објављивање података о војно-биолошким активностима Пентагона на територији трећих земаља.

Изоловано шест породица вируса

Током реализације америчких пројеката у Украјини изоловано је шест породица вируса, укључујући вирусе корона, три врсте патогених бактерија, нагласио је Кирилов.

Украјинске лабораторије су, како каже, биле главни извршилац пројекта П-782 – односно преношења болести преко слијепих мишева, притом су испитивања била системске природе и спроводе се бар од 2009. године под директним надзором стручњака из Америке у оквиру пројеката П-382, П-444 и П-568.

Министарство одбране Русије саопштило је и да је сазнало за хитно уништавање докумената у Херсонској биолошкој лабораторији.

Према ријечима шефа РХБЗ, један од разлога за то може бити и прикривање информација о избијању дирофиларијазе у Херсону 2018. године, болести коју преносе комарци.

У ресору су навели да се поставља питање зашто су у фебруару откривене четири инфекције, што није типично за животни циклус ових инсеката.

Представници Пентагона су у априлу 2018. посетили локалне здравствене установе, гдје су се упознали са резултатима епидемиолошке истраге и копирали медицинску документацију, додао је Кирилов.

Веза између смрти људи у Донбасу са биолабораторијама

Министарство одбране је такође скренуло пажњу на нагли пораст броја заражених туберкулозом у ДНР и ЛНР у 2018. години, изазван новим мултирезистентним сојевима, током масовне епидемије у подручју насеља Пески.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    23h 3m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 31m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    21h 4m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    21h 56m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    1h 4m
    0