Rusija objavila dokaze o učešću Pentagona u finansiranju bioloških projekata u Ukrajini (FOTO)

17.03.2022. 17:53
0
IZVOR: sputniknews.com

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je dokument od 6. marta 2015. godine kojim se potvrđuje učešće Pentagona u finansiranju vojno-bioloških projekata u Ukrajini.

- Smatramo da su na teritoriji Ukrajine stvarane komponente biološkog oružja - napomenuo je ruski vojni resor.

Ministarstvo nastavlja da proučava materijale dobijene od zaposlenih u ukrajinskim laboratorijama o sprovođenju vojno-bioloških programa SAD i njihovih saveznika u NATO-u na teritoriji Ukrajine, rekao je načelnik trupa za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu (RHBZ) Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.

S tim u vezi, on je pokazao dokument od 6. marta 2015. koji, prema njegovim riječima, potvrđuje „direktno učešće Pentagona u finansiranju vojno-bioloških projekata u Ukrajini“.

Kako se navodi u saopštenju, novac su primile laboratorije ukrajinskog Ministarstva odbrane u Kijevu, Odesi, Lavovu i Harkovu – ukupno 32 miliona dolara.

- Zapadni mediji i pojedini "stručnjaci-biolozi", koji najčešće imaju drugo američko državljanstvo, izražavaju sumnju u autentičnost materijala koje mi objavljujemo. Skrećem pažnju da dokumenti imaju potpise nadležnih lica i da su ovjereni pečatima organizacija - istakao je Kirilov.

Prema ustaljenoj praksi, američki projekti u oblasti sanitarnog i epidemiološkog blagostanja u trećim zemljama, uključujući Afriku i Aziju, finansiraju se preko nacionalnih zdravstvenih vlasti, napomenuo je on.

Slika

Foto: RIA Novosti

- Nije slučajno što su te biolaboratorije izabrali Uprava za smanjenje prijetnji Ministarstva odbrane SAD i kompanija "Bleč end vič" kao izvršioce projekta UP-8, čiji je cilj proučavanje uzročnika Krimsko-kongoanske hemoragijske groznice, leptospiroze i hantavirusa - rekao je Kirilov.

Prema njegovim riječima, interesovanje američkih vojnih biologa je povezano sa činjenicom da ti patogeni imaju prirodna žarišta u Ukrajini i Rusiji.

- Njihova upotreba se može prikriti kao prirodna izbijanja bolesti. Zbog toga je ovaj projekat dobio dodatna sredstva, a rokovi za njegovu realizaciju su produženi - objasnio je general-potpukovnik i naveo da Amerika i Zapad blokiraju inicijativu Moskve za objavljivanje podataka o vojno-biološkim aktivnostima Pentagona na teritoriji trećih zemalja.

Izolovano šest porodica virusa

Tokom realizacije američkih projekata u Ukrajini izolovano je šest porodica virusa, uključujući viruse korona, tri vrste patogenih bakterija, naglasio je Kirilov.

Ukrajinske laboratorije su, kako kaže, bile glavni izvršilac projekta P-782 – odnosno prenošenja bolesti preko slijepih miševa, pritom su ispitivanja bila sistemske prirode i sprovode se bar od 2009. godine pod direktnim nadzorom stručnjaka iz Amerike u okviru projekata P-382, P-444 i P-568.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je i da je saznalo za hitno uništavanje dokumenata u Hersonskoj biološkoj laboratoriji.

Prema riječima šefa RHBZ, jedan od razloga za to može biti i prikrivanje informacija o izbijanju dirofilarijaze u Hersonu 2018. godine, bolesti koju prenose komarci.

U resoru su naveli da se postavlja pitanje zašto su u februaru otkrivene četiri infekcije, što nije tipično za životni ciklus ovih insekata.

Predstavnici Pentagona su u aprilu 2018. posetili lokalne zdravstvene ustanove, gdje su se upoznali sa rezultatima epidemiološke istrage i kopirali medicinsku dokumentaciju, dodao je Kirilov.

Veza između smrti ljudi u Donbasu sa biolaboratorijama

Ministarstvo odbrane je takođe skrenulo pažnju na nagli porast broja zaraženih tuberkulozom u DNR i LNR u 2018. godini, izazvan novim multirezistentnim sojevima, tokom masovne epidemije u području naselja Peski.

Komentari 0
Povezane vijesti
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151 U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151
Preokret Ukrajinaca protiv Slovaka Preokret Ukrajinaca protiv Slovaka
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 12m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 7m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 1m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 10m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 20m
    0