Русија одбацила извјештај Валентина Инцка

06.05.2020. 20:01
0
ИЗВОР: СРНА

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја критиковао је данас извјештај који је високи представник у БиХ Валентин Инцко представио Савјету безбједности УН, наводећи да извјештај представља критику и пребацивање кривице Србима, што није реално стање у БиХ.

Небензја је нагласио да Инцко игнорише да већина проблема у БиХ настаје због недостатка договора три народа и напоменуо да ОХР треба да охрабри разрјешење неспоразума, а не да пласира кривицу.

– Пажљиво смо слушали господина Инцка и жалимо што се његов извјештај није промијенио набоље. Срби се критикују за све што се дешава у БиХ и то је постао стандард. Срби се криве за све изазове и зато овај извјештај не представља баланс ситуације – истакао је Небензја. Он је навео да Инцко тражи измишљене разлоге да би оправдао застарјели протекторат над независном и сувереном државом.

– Позивамо УН и Савјет за спровођење мира (ПИК) да затвори ОХР – поручио је Небензја високом представнику у БиХ и органима УН. Амбасадор Русије при УН је поручио је да је прошло вријеме управљања БиХ споља и да грађани БиХ заслужују да сами одређују своју судбину.

– Не прихватамо закључак о застоју напретка, нити представљене услове за затварање ОХР. У нашим очима, стање у БиХ је стабилно и не представља опасност за међународну стабилност – навео је Небензја. Он је нагласио да у БиХ не постоји консензус о евроатлантским интеграцијама и да Инцко не треба промовисати евроатлантско чланство БиХ.

– Подсјећамо да Предсједништво одређује спољну политику и да се она треба водити консензусом – указао је представник Русије у Савјету безбједности УН.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, који се данас обратио посредством видео-позива Савјету безбједности УН и представио 57. извјештај о стању у БиХ за период од 16. октобра прошле до 15. априла ове године, рекао је да су политички и институционални лидери у БиХ показали спремност за сарадњу и координацију у периоду кризе, посебно на самом почетку избијања епидемије вируса корона, али да су временом неки политичари поново наставили са реториком подјеле. Инцко је поручио да је крајње вријеме да се власти у БиХ опредијеле за мирну и одрживу БиХ.

– Да би напори власти у борби против пандемије и ублажавање њених учинака били успјешни, морају бити добро осмишљени, правилно усмјерени и уско координисани. Једнако тако, сви се морају у потпуности придржавати уставног и правног оквира земље, бити пропорционални и транспарентни и увијек у потпуности у складу са највишим међународним и европским стандардима о људским правима и основним слободама, као што је и предвиђено Уставом БиХ. Криза са којом се БиХ сада суочава не смије се ни на који начин користити за промоцију или постизање интереса политичких странака и политичких циљева – истакао је Инцко.

Он је рекао да се БиХ нашла усред пандемије без усвојеног буџета на нивоу БиХ, да би евентуално могла усмјерити средства у сврху рјешавања најнеопходнијих захтјева.

– Умјесто тога, институције БиХ дјелују под привременим финансирањем које је далеко мање флексибилно. Као илустрацију онога што се може учинити, видјели смо да је Скупштина Брчко дистрикта 25. марта усвојила буџет за 2020. годину и Закон о његовом извршењу који узима у обзир тренутну ситуацију. Усвајање буџета на нивоу БиХ за 2020. годину предуслов је за организацију и спровођење локалних избора у БиХ, који су тренутно заказани за октобар, али ће вјеројатно бити одгођени јер су отежане техничке припреме за одржавање избора, ако не и неизводљиве – сматра Инцко.

Он је навео да је прошло више од годину дана од одржавања избора, прије него што је именован нови Савјет министара, док су нова Влада Федерације БиХ и владе у два од 10 кантона остале неименоване.

Инцко је додао да није успостављен истински политички дијалог за рјешење ситуације у вези са градом Мостаром, гдје локални избори нису одржани више од 10 година.

– Крајње је вријеме да власти на свим нивоима у БиХ покажу опредијељеност за мирну и одрживу државу која неповратно иде на пут евроатлантске интеграције. Позивам политичке лидере да се одмах изборе са изазовима и да 25-годишњицу Општег оквирног споразума за мир виде као подстицај за то. Очекујем да ће власти у БиХ поступити по овим препорукама и приступити рјешавању недостатака који су уочени и прије и након избијања пандемије – поручио је Инцко.

Он је додао да међународна заједница пружа финансијску и материјалну помоћ властима БиХ на различитим нивоима, истовремено охрабрујући политичке и институционалне лидере на побољшању њихове сарадње и координације.

И Влада Република Српска упутила је 23. извјештај Савјету безбједности УН у којем се наводи да је Српска опредијељења је за поштивање Дејтонског мировног споразума, укључујући Устав БиХ, али да би БиХ била успјешна и просперитетна и остали актери морају на исти начин поштовати дејтонски компромис.

Двадесет и трећи извјештај Републике Српске Савјету безбједности УН односи се на период од новембара 2019. до априла ове године и у њему Влада Српске изражава виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, с циљем разјашњавања својих становишта Савјету безбједности и међународној заједници.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 8m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    4h 32m
    0
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    19h 16m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    4h 26m
    0
  • Тржиште половњака: 10 трикова које користе преваранти
    21h 32m
    0