Русија поново међу десет највећих економија свијета

10.06.2023. 20:54
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Русија се на основу резултата из протекле године вратила међу десет највећих свјетских економија, што се догодило први пут за осам година, види се из података Свјетске банке и националних статистичких служби.

Током протекле године Русија је произвела роба и услуга у вриједности од 2,3 билиона долара, што јој је омогућило да заузме осмо мјесто у свијету према том показатељу. Посљедњи пут Русија је била међу 10 највећих економија свијета 2014. године, када је била на деветом мјесту, с показатељом од 2,05 милиона долара. Прошле године била је на 11. мјесту.

Највећа економија свијета прошле године је САД с номиналним БДП-ом од 25,46 билиона долара. На другом мјесту је Кина са 17,94 билиона, а на трећем Јапан са 4,17 билиона долара.

Њемачка је остала на четвртој позицији с БДП-ом од 4,07 билиона долара, на петом мјесту је Индија с 3,4 билиона долара, Велика Британија је сачувала шесту позицију с 3,07 билиона долара, а Француска је остала седма с 2,78 билиона долара.

На деветом мјесту је Канада с БДП-ом од 2,14 билиона долара, док је Италија за годину дана пала за двије позиције и доспјела на десето мјесто, с показатељем од 2,01 билиона долара. Из првих десет је испала Јужна Кореја која је сада на 13. позицији, преноси Политика.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у благом порасту Цијене нафте у благом порасту
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Цијена нафте у паду за више од долар Цијена нафте у паду за више од долар
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 59m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 41m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 9m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 30m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 39m
    0