Русија представила доказе о злочинима украјинских војника

06.05.2022. 21:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Руске дипломате су на неформалном засједању Савјета безбједности УН представиле доказе о злочинима украјинских војника и екстремистичких формација.

Представник Русије при УН Василиј Небензја рекао је да украјинске власти и њихови западни спонзори не желе да се види реална ситуација.

Он је указао на то да Оружане снаге Украјине размјештају тешку војну технику у насељена мјеста и користе цивиле као живи штит, што представља кршење међународног хуманитарног права, преноси "Спутњик".

- Постоје разлози да вјерујемо да украјинска војска и паравојне снаге систематски крше све ове принципе. Многи очевици свједоче о томе да украјинска војска користи цивиле као таоце и живи штит - рекао је Небензја.

На састанку је представљена шема како украјински војници размјештају своје позиције поред кућа и цивилних објеката.

У приземљу се налазе тенкови, у средини су цивили, а на горњим спратовима и на крову су распоређени снајперисти, војници са преносивим ракетама земља-ваздух и тешким наоружањем.

Руске дипломате су показале снимке на којима цивили говоре о томе како су успјели да напусте ратну зону.

Према њиховим ријечима, украјински војници су пуцали на аутомобиле којима су људи покушавали да се евакуишу хуманитарним коридорима.

На једном видеу је жена категорички демантовала умијешаност руске војске у напад на позориште у Маријупољу.

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова раније је изјавила да ће сви који су умијешани у мучења руских заробљеника бити пронађени и изведени пред лице правде.

Предсједник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио почетак војне операције с циљем демилитаризације и денацификације Украјине и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за злочине над цивилима у Донбасу.

Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине и да се војна инфраструктура онеспособљава високопрецизним средствима.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    18h 37m
    10
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    1h 32m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    5h 37m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    5h 41m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    17h 25m
    0