Руски гимнастичар кажњен због слова "Z"

18.05.2022. 10:04
0
ИЗВОР: Srpska.info

Међународна гимнастичка федерација изрекла је руском гимнастичару Ивану Кулијаку једногодишњу забрану такмичења због ношења националног ратног симбола током додјеле медаља у Катару у марту.

Кулијак је освојио бронзу у финалу у дисциплини кругови на Свјетском купу у Дохи, а док је стајао на подијуму на грудима му је било залијепљено слово “Z”. Стајао је поред Украјинца Илије Ковтуна, који је освојио злато.

Кулијак сада мора да врати медаљу, али има право жалбе у року од 21 дан. Слово Z постао је симбол руске инвазије на Украјину.

Казну му је изрекла дисциплинска комисија Фондације за гимнастичку етику (ГЕФ) због кршења правила Међународне гимнастичке федерације, која је претходно анализирала случај.Двадесетогодишњаку није дозвољено да учествује на било ком догађају или такмичењу под окриљем Међународне гимнастичке федерације у наредних 12 мјесеци.

- Ако санкције које спречавају руске спортисте да се такмиче буди на снази и 17. маја 2023, забрана ће аутоматски наставити да важи и истећи ће шест мјесеци послије укидања наведених мјера - додаје се у саопштењу.

Кулијак такође мора да врати новчану награду од 500 швајцарских франака (477 евра) и плати трошкове поступка од 2.000 швајцарских франака (1.910 евра).

Шефица руске делегације Валентина Родионенко и тренер Игор Калабушкин нису кажњени, јер је утврђено да онис нису прекршили правила кровне гимнастичке федерације.

Коментари 0
Повезане вијести
Источни фронт, 122. дан: Припадници руске војске и снага ЛНР стигли до Лисичанска Источни фронт, 122. дан: Припадници руске војске и снага ЛНР стигли до Лисичанска
Путин: Пораст инфлације у свијету резултат политике Г7 Путин: Пораст инфлације у свијету резултат политике Г7
Источни фронт, 121. дан: Руске снаге заузеле Николајевку Источни фронт, 121. дан: Руске снаге заузеле Николајевку
Најчитаније
 • Извучени добитници карата за концерт Драгане Мирковић
  11h 3m
  0
 • У први разред основне школе у Калиновику уписано пет ђака
  8h 5m
  1
 • Превозници гасе камионе због високих цијена горива
  10h 21m
  0
 • Конференција беба у Рогатици – Павле Бојат предсједник (ФОТО)
  2h 41m
  1
 • Нестао Неђо Цвијетиновић
  1h 7m
  0