Руски гимнастичар кажњен због слова "Z"

18.05.2022. 10:04
0
ИЗВОР: Srpska.info

Међународна гимнастичка федерација изрекла је руском гимнастичару Ивану Кулијаку једногодишњу забрану такмичења због ношења националног ратног симбола током додјеле медаља у Катару у марту.

Кулијак је освојио бронзу у финалу у дисциплини кругови на Свјетском купу у Дохи, а док је стајао на подијуму на грудима му је било залијепљено слово “Z”. Стајао је поред Украјинца Илије Ковтуна, који је освојио злато.

Кулијак сада мора да врати медаљу, али има право жалбе у року од 21 дан. Слово Z постао је симбол руске инвазије на Украјину.

Казну му је изрекла дисциплинска комисија Фондације за гимнастичку етику (ГЕФ) због кршења правила Међународне гимнастичке федерације, која је претходно анализирала случај.Двадесетогодишњаку није дозвољено да учествује на било ком догађају или такмичењу под окриљем Међународне гимнастичке федерације у наредних 12 мјесеци.

- Ако санкције које спречавају руске спортисте да се такмиче буди на снази и 17. маја 2023, забрана ће аутоматски наставити да важи и истећи ће шест мјесеци послије укидања наведених мјера - додаје се у саопштењу.

Кулијак такође мора да врати новчану награду од 500 швајцарских франака (477 евра) и плати трошкове поступка од 2.000 швајцарских франака (1.910 евра).

Шефица руске делегације Валентина Родионенко и тренер Игор Калабушкин нису кажњени, јер је утврђено да онис нису прекршили правила кровне гимнастичке федерације.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    10h 47m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    19h 39m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    13h 30m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 15m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 22m
    4