Руски инструктор за борбе прса у прса који је дао живот за Републику Српску и слободу српског народа

07.06.2023. 18:07
0
ИЗВОР: katera.news

Трофимов Михаил Викторович рођен је 16. фебруара 1963. године у граду Дивногорску у Краснојарској области.

Завршио је десантни факултет Новосибирске више војно-политичке школе, а служио је у Авганистану гдје је био тешко рањен. Одликован је са два ордена Црвене Заставе, а након напуштања војне службе живио је у граду Одеси. Радио је као инструктор за борбе прса у прса и као каскадер у Одеском филмском студију.

У Републику Српску са групом руских добровољаца дошао је у мају 1993. године, а ратовао је у саставу 2.РДО чији је постао командир. У то вријеме је 2.РДО био смјештен у селу Прача, у општини Пале. Био је вјешт командир, храбар и омиљен међу саборцима и међу српским становништвом. Вршио је диверзантске упаде на непријатељску територију ради заробљавања непријатељских војника и ради постављања минско-експлозивних средстава.

Слика

Фото: Милош Божић/ Фејсбук

На данашњи дан, 7. јуна 1993. године, током једног извиђачко-диверзантског упада смртно је рањен у рејону села Датељи код Праче. Пребачен је у ратну болницу Коран на Пале, али је истог дана преминуо. Био је сахрањен на црквеном гробљу у селу Прача, а касније су његови посмртни остаци пренијети и поново сахрањени у Калиновки (Виницка област у Украјини) гдје су живјели његови родитељи.

Тог кобног 7. јуна 1993. године у истој акцији током дубинског извиђања нестао је припадник 2.РДО Тепетин Александар Георгијевич и до дан данас се за његову судбину не зна ништа.

Тепетин Александар Георгијевич је рођен 12. септембра 1969. године и живио је у граду Перм. У Републику Српску је дошао почетком 1993. године и ратовао је у српском ударном батаљону Власеница, руском одреду Александрова (Скелани-Хреша), 2. РДО (Прача, Подграбски батаљон 1. Романијске бригаде Пале).

Слика

Фото: Милош Божовић/ Фејсбук

(Нажалост нисам успио да пронађем ниједну Александрову фотографију. Његово име је уписано међу 37 имена на споменику посвећеном погинулим руским добровољцима у Вишеграду који су дали своје животе за одбрану Републике Српске.)

 

Пише: Милош Божић

Коментари 0
Повезане вијести
Дубљи џеп треба и за купус Дубљи џеп треба и за купус
Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
Вишковић: Од 1. октобра појефтињење великог броја намирница Вишковић: Од 1. октобра појефтињење великог броја намирница
Најчитаније
 • Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча
  20h 18m
  0
 • Опљачкана бензинска пумпа у Источној Илиџи
  22h 9m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  23h 41m
  3
 • Најава прекида водоснабдијевања за сутра
  15h 20m
  0
 • Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
  17h 1m
  4