Руски инструктор за борбе прса у прса који је дао живот за Републику Српску и слободу српског народа

07.06.2024. 13:00
10
ИЗВОР: katera.news

Трофимов Михаил Викторович рођен је 16. фебруара 1963. године у граду Дивногорску у Краснојарској области.

Завршио је десантни факултет Новосибирске више војно-политичке школе, а служио је у Авганистану гдје је био тешко рањен. Одликован је са два ордена Црвене заставе, а након напуштања војне службе живио је у граду Одеси. Радио је као инструктор за борбе прса у прса и као каскадер у Одеском филмском студију.

У Републику Српску са групом руских добровољаца дошао је у мају 1993. године, а ратовао је у саставу 2. Руског добровољачког одреда чији је постао командир. У то вријеме је 2. РДО био смјештен у селу Прача, у општини Пале. Био је вјешт командир, храбар и омиљен међу саборцима и међу српским становништвом. Вршио је диверзантске упаде на непријатељску територију ради заробљавања непријатељских војника и ради постављања минско-експлозивних средстава.

Слика

Фото: Милош Божић/ Фејсбук

На данашњи дан, 7. јуна 1993. године, током једног извиђачко-диверзантског упада смртно је рањен у рејону села Датељи код Праче. Пребачен је у ратну болницу Коран на Пале, али је истог дана преминуо. Био је сахрањен на црквеном гробљу у селу Прача, а касније су његови посмртни остаци пренијети и поново сахрањени у Калиновки (Виницка област у Украјини) гдје су живјели његови родитељи.

Тог кобног 7. јуна 1993. године у истој акцији током дубинског извиђања нестао је припадник 2. РДО Тепетин Александар Георгијевич и до дан данас се за његову судбину не зна ништа.

Тепетин Александар Георгијевич је рођен 12. септембра 1969. године и живио је у граду Перм. У Републику Српску је дошао почетком 1993. године и ратовао је у српском ударном батаљону Власеница, руском одреду Александрова (Скелани-Хреша), 2. РДО (Прача, Подграбски батаљон 1. Романијске бригаде Пале).

Слика

Фото: Милош Божовић/ Фејсбук

Његово име је уписано међу 37 имена на споменику посвећеном погинулим руским добровољцима у Вишеграду који су дали своје животе за одбрану Републике Српске.

Пише: Милош Божић

Коментари 10
 • Generic placeholder image
  Srboljub 09.06.2024. 12:28
  Oj ture, što se kriješ iza više pseudonima. To što kažeš je vaše pravo lice, vaša kultura, vaša kultura izražavanja.... Takvi ste u svemu jer ste izrodi, ništarije, kako zavoranj dobro napisa. Vi ne možete bolje, to vam je mentalitet i karakter, jer vi ste prvo pišali po svojim precima i njihovim grobovima , svojoj vjeri, svome narodu i identitetu... Zato smo tako različiti ti ture i ja, ja nikada ne bih pišao ni po vašem mezarju, ni po vašim ženama.
 • Generic placeholder image
  Ime: 09.06.2024. 09:52
  Pisam mu se se po grobu, pisam se sprcicima (koji vole ovog teroristu) po glavama, a posebno se pisam osmanljubu (koji sebe naziva srboljub) po zenskoj familiji 🤭🤭🤭
 • Generic placeholder image
  Realista 08.06.2024. 13:50
  Skijaš,tebi ne treba prevodilac kad pričaš sa rusima i ukrajincima?kako stoji situacija sa grcima?
 • Generic placeholder image
  Krle 08.06.2024. 09:58
  Pravi hrišćanin-pravoslavac, Sloven i patriota, borac protiv azijatskog skota i džihadista, neka mu je vječna slava i pokoj njegovoj plemenitoj duši. Nije žalio život za pravdu, istinu i slobodu Srpskog naroda da slobodno živi na svojoj vjekovnoj otadžbini.
 • Generic placeholder image
  Skijaš 08.06.2024. 09:55
  Razlika između njega i mudžahedina je što je on pomagao svojoj braći iste rase s kojom je mogao razgovarati bez prevodioca.
 • Generic placeholder image
  Srboljub 08.06.2024. 09:40
  Oj ture, najznačajniji dio turske krajine su područja oko Bihaća, Cazina i Kladuše. Prema tebi tamo su Turci naselili Srbe?! Kako bolan ne vidiš da ne možeš lažnim pričama falsifikovati prošlost?! Samo da ne zaboravim, pošto sam razgovarao sa dosta muslimana iz tog kraja. Čistoća srpskog jezika je i u tom području prisustna, kao i u Žepi, Tjentištu, Knežini....
 • Generic placeholder image
  Realista 08.06.2024. 05:07
  Krajinu su srbima naselili turci da im ima ko branit zapadne granice...i tamo su dolazili ruski dobrovoljci
 • Generic placeholder image
  Srboljub 08.06.2024. 01:20
  Oj ture, on je bio na strani onih koji brane svoju izvornu teritoriju, mudžahedini su ratovali za nastavak ekspanziju islama, koju su započeli Turci krajem 15. vijeka.
 • Generic placeholder image
  Realista 07.06.2024. 21:48
  Kakva je razlika između njega i mudžahedina?
 • Generic placeholder image
  Предатор 07.06.2024. 16:15
  Вечна слава и хвала.
Повезане вијести
Општина Трново купила два нова апарата за лабораторију Дома здравља “Трново” Општина Трново купила два нова апарата за лабораторију Дома здравља “Трново”
Оборен љетни рекорд у потрошњи струје Оборен љетни рекорд у потрошњи струје
У Гацку косидба завршена, квалитет сијена бољи У Гацку косидба завршена, квалитет сијена бољи
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  5h 57m
  4
 • Пуњене тиквице
  5h 30m
  0
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  21h 20m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  18h 50m
  1
 • Инспекција затворила два базена
  17h 21m
  0