Ruski instruktor za borbe prsa u prsa koji je dao život za Republiku Srpsku i slobodu srpskog naroda

07.06.2023. 18:07
0
IZVOR: katera.news

Trofimov Mihail Viktorovič rođen je 16. februara 1963. godine u gradu Divnogorsku u Krasnojarskoj oblasti.

Završio je desantni fakultet Novosibirske više vojno-političke škole, a služio je u Avganistanu gdje je bio teško ranjen. Odlikovan je sa dva ordena Crvene Zastave, a nakon napuštanja vojne službe živio je u gradu Odesi. Radio je kao instruktor za borbe prsa u prsa i kao kaskader u Odeskom filmskom studiju.

U Republiku Srpsku sa grupom ruskih dobrovoljaca došao je u maju 1993. godine, a ratovao je u sastavu 2.RDO čiji je postao komandir. U to vrijeme je 2.RDO bio smješten u selu Prača, u opštini Pale. Bio je vješt komandir, hrabar i omiljen među saborcima i među srpskim stanovništvom. Vršio je diverzantske upade na neprijateljsku teritoriju radi zarobljavanja neprijateljskih vojnika i radi postavljanja minsko-eksplozivnih sredstava.

Slika

Foto: Miloš Božić/ Fejsbuk

Na današnji dan, 7. juna 1993. godine, tokom jednog izviđačko-diverzantskog upada smrtno je ranjen u rejonu sela Datelji kod Prače. Prebačen je u ratnu bolnicu Koran na Pale, ali je istog dana preminuo. Bio je sahranjen na crkvenom groblju u selu Prača, a kasnije su njegovi posmrtni ostaci prenijeti i ponovo sahranjeni u Kalinovki (Vinicka oblast u Ukrajini) gdje su živjeli njegovi roditelji.

Tog kobnog 7. juna 1993. godine u istoj akciji tokom dubinskog izviđanja nestao je pripadnik 2.RDO Tepetin Aleksandar Georgijevič i do dan danas se za njegovu sudbinu ne zna ništa.

Tepetin Aleksandar Georgijevič je rođen 12. septembra 1969. godine i živio je u gradu Perm. U Republiku Srpsku je došao početkom 1993. godine i ratovao je u srpskom udarnom bataljonu Vlasenica, ruskom odredu Aleksandrova (Skelani-Hreša), 2. RDO (Prača, Podgrabski bataljon 1. Romanijske brigade Pale).

Slika

Foto: Miloš Božović/ Fejsbuk

(Nažalost nisam uspio da pronađem nijednu Aleksandrovu fotografiju. Njegovo ime je upisano među 37 imena na spomeniku posvećenom poginulim ruskim dobrovoljcima u Višegradu koji su dali svoje živote za odbranu Republike Srpske.)

 

Piše: Miloš Božić

Komentari 0
Povezane vijesti
Najstariji mladoženja u Srpskoj imao 89 godina Najstariji mladoženja u Srpskoj imao 89 godina
Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
Starica pretučena u Vozući upućena na pregled u Zenicu Starica pretučena u Vozući upućena na pregled u Zenicu
Najčitanije
 • Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH
  23h 56m
  8
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  5h 53m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  12h 7m
  3
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  7h 23m
  2
 • Jakov Ignjatović - Začetnik realizma u srpskoj književnosti
  10h 13m
  0