Руски језик ће се учити у још 29 основних школа у Српској

25.08.2023. 09:46
0
ИЗВОР: nezavisne.com

За седам дана у Републици Српској почиње нова школска година, а ученици у 29 основних школа од шестог до деветог разреда од ове године имаће прилику да као други страни језик уче руски.

Наиме, како су за "Независне новине" потврдили из Министарства просвјете и културе Републике Српске, недавно су спровели анкетирање ученика основних школа о учењу другог страног језика и на основу анализе података установљено је да постоји интерес ученика за изучавање руског језика.

- Имајући у виду исказани интерес ученика и њихових родитеља у неким срединама, Министарство је дало могућност да се у 29 основних школа на подручју Бањалуке, Бијељине, Добоја, Приједора, Требиња, Пала, Теслића и Градишке од школске 2023/2024. године, поред првог страног језика који се већ изучава у школи, изучава и руски језик као други страни језик - наводе из ресорног министарства.

Како истичу, ова могућност ће бити понуђена ученицима шестог разреда у ових 29 основних школа.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, рекао је да је све спремно за почетак нове школске године.

- Првог септембра почиње нова школска година и све школе су спремне, али ове године имамо неке новине. Постепено уводимо промјене које ће имати ефекта. У предшколском васпитању уводимо стандард рада. У основним школама уводимо нови програм факултативне наставе за енглески језик за први, други и трећи разред. Такође, имаћемо додатну наставу за руски језик од шестог до деветог разреда - навео је Дамјановић.

Према његовим ријечима, од ове школске године примјењиваће се нови програми и за биологију и физику.

- Има ту још новина. Биће и нови програми за средње школе - додао је Дамјановић, додајући да ће од ове године бити уведене и нове мјере превенције вршњачког насиља.

Такође, једна од новина у овој школској години је и увођење школског полицајца, а како је недавно рекла Жељка Стојичић, министарка просвјете и културе Републике Српске, циљ је да се подигне ниво безбједности у школама.

Стојичићева је навела да је то дио мјера за јачање безбједности и спречавање насиља у школама, које је почетком јуна усвојила Влада Републике Српске.

Она је напоменула да ће ресорно министарство у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Српске одржати предавања за полицијске службенике, како би они били упознати о функционисању и начину рада школа.

- Није нам циљ да полицајци буду претјерано видљиви, али је потребно њихово присуство, како би наставници могли бити посвећени настави и дјеци - рекла је Стојичићева.

 

Аутор: Дијана Петрушић

Коментари 0
Повезане вијести
Куртеш: Част је носити заставу Српске на спортским играма у Казању Куртеш: Част је носити заставу Српске на спортским играма у Казању
У петак исплата социјалних давања у Републици Српској У петак исплата социјалних давања у Републици Српској
Сутра претежно облачно и нестабилно са кишом Сутра претежно облачно и нестабилно са кишом
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  10h 37m
  2
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  8h 40m
  0
 • Лице тешко повријеђено приликом слијетања возила са коловоза на путу Подроманија-Рогатица
  14h 56m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  9h 27m
  2
 • Крађа бицикала у Источној Илиџи
  14h 49m
  1