Руски језик ће се учити у још 29 основних школа у Српској

25.08.2023. 09:46
0
ИЗВОР: nezavisne.com

За седам дана у Републици Српској почиње нова школска година, а ученици у 29 основних школа од шестог до деветог разреда од ове године имаће прилику да као други страни језик уче руски.

Наиме, како су за "Независне новине" потврдили из Министарства просвјете и културе Републике Српске, недавно су спровели анкетирање ученика основних школа о учењу другог страног језика и на основу анализе података установљено је да постоји интерес ученика за изучавање руског језика.

- Имајући у виду исказани интерес ученика и њихових родитеља у неким срединама, Министарство је дало могућност да се у 29 основних школа на подручју Бањалуке, Бијељине, Добоја, Приједора, Требиња, Пала, Теслића и Градишке од школске 2023/2024. године, поред првог страног језика који се већ изучава у школи, изучава и руски језик као други страни језик - наводе из ресорног министарства.

Како истичу, ова могућност ће бити понуђена ученицима шестог разреда у ових 29 основних школа.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, рекао је да је све спремно за почетак нове школске године.

- Првог септембра почиње нова школска година и све школе су спремне, али ове године имамо неке новине. Постепено уводимо промјене које ће имати ефекта. У предшколском васпитању уводимо стандард рада. У основним школама уводимо нови програм факултативне наставе за енглески језик за први, други и трећи разред. Такође, имаћемо додатну наставу за руски језик од шестог до деветог разреда - навео је Дамјановић.

Према његовим ријечима, од ове школске године примјењиваће се нови програми и за биологију и физику.

- Има ту још новина. Биће и нови програми за средње школе - додао је Дамјановић, додајући да ће од ове године бити уведене и нове мјере превенције вршњачког насиља.

Такође, једна од новина у овој школској години је и увођење школског полицајца, а како је недавно рекла Жељка Стојичић, министарка просвјете и културе Републике Српске, циљ је да се подигне ниво безбједности у школама.

Стојичићева је навела да је то дио мјера за јачање безбједности и спречавање насиља у школама, које је почетком јуна усвојила Влада Републике Српске.

Она је напоменула да ће ресорно министарство у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Српске одржати предавања за полицијске службенике, како би они били упознати о функционисању и начину рада школа.

- Није нам циљ да полицајци буду претјерано видљиви, али је потребно њихово присуство, како би наставници могли бити посвећени настави и дјеци - рекла је Стојичићева.

 

Аутор: Дијана Петрушић

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    23h 39m
    2
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    8h 15m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    7h 31m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    4h 47m
    3
  • Данас Марковдан
    11h 57m
    0