Руски језик ће се учити у још 29 основних школа у Српској

25.08.2023. 09:46
0
ИЗВОР: nezavisne.com

За седам дана у Републици Српској почиње нова школска година, а ученици у 29 основних школа од шестог до деветог разреда од ове године имаће прилику да као други страни језик уче руски.

Наиме, како су за "Независне новине" потврдили из Министарства просвјете и културе Републике Српске, недавно су спровели анкетирање ученика основних школа о учењу другог страног језика и на основу анализе података установљено је да постоји интерес ученика за изучавање руског језика.

- Имајући у виду исказани интерес ученика и њихових родитеља у неким срединама, Министарство је дало могућност да се у 29 основних школа на подручју Бањалуке, Бијељине, Добоја, Приједора, Требиња, Пала, Теслића и Градишке од школске 2023/2024. године, поред првог страног језика који се већ изучава у школи, изучава и руски језик као други страни језик - наводе из ресорног министарства.

Како истичу, ова могућност ће бити понуђена ученицима шестог разреда у ових 29 основних школа.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, рекао је да је све спремно за почетак нове школске године.

- Првог септембра почиње нова школска година и све школе су спремне, али ове године имамо неке новине. Постепено уводимо промјене које ће имати ефекта. У предшколском васпитању уводимо стандард рада. У основним школама уводимо нови програм факултативне наставе за енглески језик за први, други и трећи разред. Такође, имаћемо додатну наставу за руски језик од шестог до деветог разреда - навео је Дамјановић.

Према његовим ријечима, од ове школске године примјењиваће се нови програми и за биологију и физику.

- Има ту још новина. Биће и нови програми за средње школе - додао је Дамјановић, додајући да ће од ове године бити уведене и нове мјере превенције вршњачког насиља.

Такође, једна од новина у овој школској години је и увођење школског полицајца, а како је недавно рекла Жељка Стојичић, министарка просвјете и културе Републике Српске, циљ је да се подигне ниво безбједности у школама.

Стојичићева је навела да је то дио мјера за јачање безбједности и спречавање насиља у школама, које је почетком јуна усвојила Влада Републике Српске.

Она је напоменула да ће ресорно министарство у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Српске одржати предавања за полицијске службенике, како би они били упознати о функционисању и начину рада школа.

- Није нам циљ да полицајци буду претјерано видљиви, али је потребно њихово присуство, како би наставници могли бити посвећени настави и дјеци - рекла је Стојичићева.

 

Аутор: Дијана Петрушић

Коментари 0
Повезане вијести
Пензије у Српској биће веће од јануара Пензије у Српској биће веће од јануара
Од петка пријаве за пројекат "Спојимо дјецу Космета и Српске" Од петка пријаве за пројекат "Спојимо дјецу Космета и Српске"
Гдје је нестала 13. плата? Гдје је нестала 13. плата?
Најчитаније
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  16h 50m
  0
 • У Сарајеву и Источном Сарајеву претреси на 12 локација
  12h 23m
  1
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  19h 41m
  3
 • „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
  12h 29m
  0
 • На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле
  17h 33m
  2