Ruski jezik će se učiti u još 29 osnovnih škola u Srpskoj

25.08.2023. 09:46
0
IZVOR: nezavisne.com

Za sedam dana u Republici Srpskoj počinje nova školska godina, a učenici u 29 osnovnih škola od šestog do devetog razreda od ove godine imaće priliku da kao drugi strani jezik uče ruski.

Naime, kako su za "Nezavisne novine" potvrdili iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, nedavno su sproveli anketiranje učenika osnovnih škola o učenju drugog stranog jezika i na osnovu analize podataka ustanovljeno je da postoji interes učenika za izučavanje ruskog jezika.

- Imajući u vidu iskazani interes učenika i njihovih roditelja u nekim sredinama, Ministarstvo je dalo mogućnost da se u 29 osnovnih škola na području Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Prijedora, Trebinja, Pala, Teslića i Gradiške od školske 2023/2024. godine, pored prvog stranog jezika koji se već izučava u školi, izučava i ruski jezik kao drugi strani jezik - navode iz resornog ministarstva.

Kako ističu, ova mogućnost će biti ponuđena učenicima šestog razreda u ovih 29 osnovnih škola.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, rekao je da je sve spremno za početak nove školske godine.

- Prvog septembra počinje nova školska godina i sve škole su spremne, ali ove godine imamo neke novine. Postepeno uvodimo promjene koje će imati efekta. U predškolskom vaspitanju uvodimo standard rada. U osnovnim školama uvodimo novi program fakultativne nastave za engleski jezik za prvi, drugi i treći razred. Takođe, imaćemo dodatnu nastavu za ruski jezik od šestog do devetog razreda - naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, od ove školske godine primjenjivaće se novi programi i za biologiju i fiziku.

- Ima tu još novina. Biće i novi programi za srednje škole - dodao je Damjanović, dodajući da će od ove godine biti uvedene i nove mjere prevencije vršnjačkog nasilja.

Takođe, jedna od novina u ovoj školskoj godini je i uvođenje školskog policajca, a kako je nedavno rekla Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, cilj je da se podigne nivo bezbjednosti u školama.

Stojičićeva je navela da je to dio mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u školama, koje je početkom juna usvojila Vlada Republike Srpske.

Ona je napomenula da će resorno ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske održati predavanja za policijske službenike, kako bi oni bili upoznati o funkcionisanju i načinu rada škola.

- Nije nam cilj da policajci budu pretjerano vidljivi, ali je potrebno njihovo prisustvo, kako bi nastavnici mogli biti posvećeni nastavi i djeci - rekla je Stojičićeva.

 

Autor: Dijana Petrušić

Komentari 0
Povezane vijesti
Manji prinosi dižu cijene voća Manji prinosi dižu cijene voća
Srpska bogatija za 24 bebe Srpska bogatija za 24 bebe
Naš grad bogatiji za tri dječaka Naš grad bogatiji za tri dječaka
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    22h 49m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    12h 2m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    11h 33m
    2
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    11h 56m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    7h 49m
    0