РВИ траже усклађивање основица за обрачун личне инвалиднине

09.08.2023. 17:53
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Исплата инвалиднина чија је основица усклађена са најнижом платом у Српској, ослобађање плаћања лијекова са Б листе, само су неки од захтјева, који су са друге сједнице Предсједништва и обиљежавања Крсне славе Савеза, ратни војни инвалиди упутили ресорном Министарству и Влади Српске.

Усклађивање основице за обрачун личне инвалиднине са нето платом у претходној години, основни је циљ Савеза ратних војних инвалида Српске. Повећање основице која тренутно износи 793 марке, највише би допринијело побољшању материјалног статуса ратних војних инвалида од четврте до 10. Категорије, пише РТРС.

- То је сада у проценту неких 71 или 72 одсто. Ми тражимо једноставно да се то усклади и не само инвалиднине, него сва борачка примања од борачког додатка, пензија породица погинулих - рекао је предсједник Скупштине Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Миломир Ећимовић.

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац појаснио је да би тозначило да, ако је 1.290 марака просјечна плата била у 2018. години то буде полазна основица за обрачун личне инвалиднине и онда даље ортопедски додатак и други додаци.

- То би била основица и нето плата један на један - појаснио је Врховац.

Истакао је да је потребно више радити на побољшању права ове популације и да је највећи проблем и даље здравствена заштита.

- Овдје је ријеч о људима који су рањавани, сада су већ и у годинама. Има случајева да поједини ратни војни инвалиди, чекајући на термин прегледа у међувремену, умру - рекао је Врховац новинарима.

Он је напоменуо да су представници Савеза о овој теми већ разговарали са министром рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијелом Егићем.

Он је нагласио да није у реду да ратни војни инвалид у колицима или ампутирац у Дому здравља, амбуланти или болници чека на преглед по неколико часова, јер је законом регулисано да има предност у односу на остале.

Свака сљедећа година за ову популацију све је тежа, јер је здравље нарушено, па због тога траже да се ослободе плаћања лијекова са Б листе. Надају се и да на специјалистичке прегледе убудуће неће чекати дуже од мјесец дана.

- Сада када дате ову нову књижицу, на њој ништа не пише морате ви да нагласите да сте ратни војни инвалид, па да вас они прозову - рекао је ратни војни инвалид прве категорије Миленко Капуран.

Из ресорног Министарства наглашавају да ће сви захтјеви бити размотрени. Важно је да добра сарадња, са Удружењем које има статус од јавног интереса, буде настављена.

- Постоји договор са предсједником Републике, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите ради на побољшању услова и права које остварују ратни војни инвалиди - навео је помоћник министра у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Небојша Видаковић.

Из Савеза наглашавају и да је испред здравствених установа у локалним заједницама потребно обезбиједити довољан број мјеста за паркирање возила ратних војних инвалида.

Коментари 0
Повезане вијести
Огромна папирологија кочи остваривање права РВИ у Српској Огромна папирологија кочи остваривање права РВИ у Српској
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 35m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 34m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 16m
    4
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 47m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 49m
    0