С растом инфлације расте и број крађа у трговинама

08.12.2022. 09:11
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Инфлација у БиХ премашила је 17 одсто. Као посљедица учесталих поскупљења појавиле су се крађе у маркетима, углавном млијечних и сухомеснатих производа.

У Покрету потрошача кажу да су крађе показатељ куповне моћи становништва у БиХ. Економски стручњаци апелују на власти у БиХ да донесу антиинфлаторни програм и мјере фискалне политике.

Грађани кажу да су цијене у маркетима много веће од статистичких показатеља, а поскупљења су готово свакодневна.

Хаос на тржишту

Због галопирајуће инфлације у БиХ грађани се хране све слабије и у тренду су одрицања од куповине уобичајених намирница. Највише фрустрира потпуни изостанак мјера власти на свим нивоима, док грађани усљед поскупљења пуне буџетске касе, кажу у Покрету потрошача Футура. Истичу да трговци остварују екстрапрофит и да им није проблем платити казну, уколико их инспекција казни због ограничења маржи.

– Потрошачка корпа је прешла 3.000 КМ за просјечну породицу треба око 1.500 КМ за храну. Многи прехрамбени производи скупљи су од свих земаља у региону, па чак и од ЕУ и Америке и ту нема оправдања – тврди предсједник Удружења за заштиту потрошача Футура Марин Баго.

Цијене хране у октобру су веће за 26 одсто, режијски трошкови за 23 одсто. Највише су порасле цијене угља, пелета и дрва за 49 одсто, као и млијека, млијечних производа и јаја за скоро 40 одсто. Откупна цијена млијека је марку и седам фенинга, а у маркетима се продаје по готово три марке.

– Није поскупјело довољно да буде рентабилно. Ми немамо утицаја на поскупљења у трговинама. Хаос је на тржишту – истиче предсједник Удружења пољопривредника – мљекара Републике Српске Владимир Усорац, пише Аваз.

Једина земља у региону која није реаговала на инфлацију

Економски стручњаци истичу да је БиХ једина земља у региону која није реаговала на инфлацију нити донијела мјере за ублажавање посљедица економске кризе. Потпуно одсуство интереса за живот грађана.

– Нема никаквог програма, инфлација је ван контроле и влада ту може дјеловати, има широку лепезу, домену фискалне политике, као што је субвнционисање привредних субјеката и грађана, јер се значајна средства сливају у УИО – сматра професор на Економском факултету у Сарајеву Азиз Шуње.

– Гориво је једна од значајних компоненти која утиче на цијене. Смањењем акцизе или укидањем ПДВ на основне животне намирнице. У Пољској је укинут, у Турској смањен на један одсто, све остале земље су интервенисале осим БиХ – истиче економски аналитичар Зоран Павловић.

Већу стопу инфлације од БиХ у региону има само Сјеверна Македонија. У БиХ је у односу на земље региона најскупље брашно и маслац, а по цијени уља и шећера смо иза Словеније, а по цијени млијека иза Србије и Словеније.

Коментари 0
Повезане вијести
Ево шта се 2021. године могло купити за 100 марака, а шта може данас Ево шта се 2021. године могло купити за 100 марака, а шта може данас
Килограм маслаца у БиХ 35, у Њемачкој 14,50 КМ Килограм маслаца у БиХ 35, у Њемачкој 14,50 КМ
Прије деценију грађани БиХ су за 1.000 КМ могли да купе и до 50 одсто више хране Прије деценију грађани БиХ су за 1.000 КМ могли да купе и до 50 одсто више хране
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    15h 7m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    7h 30m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    12h 3m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    15h 0m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    14h 51m
    0