Са дијагнозом лупуса Николина Данојлић из Пала родила четворо дјеце

24.01.2023. 08:59
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Упркос чињеници да јој је дијагностификован лупус и да су готово никакве шансе да остане у другом стању, Николина Данојлић из Пала родила је четворо дјеце и то дупле близанце, двије дјевојчице и два дјечака.

Николини је прије више од десет година откривен лупус. Ријеч је о системском обољењу које ствара антитијела у организму и умјесто да се организам бори у одбрани против болести, он ради супротно и напада органе.

Болест је неизлијечива и може захватити кожу, бубреге, зглобове, плућа и серозне мембране. Први симптоми лупуса код Николине јавили су се потпуно неочекивано и то када је била на врхунцу спортске каријере.

- Тренирала сам одбојку у Црвеној Звезди у Београду. Са 16 година година откривена ми је тромбоцитопенија, болест код које број тромбоцита варира. Имала сам хематоме по читавом тијелу, са том крвном сликом моји родитељи су ме вратили кући - наводи Николина.

Током читаве средње школе Николини су рађени тестови, а тек на првој години факултета откривен јој је лупус. 

- То обољење је код мене изражено тако што сам имала воду у плућима, захваћено је било и срце, обилна крварења гдје сам имала менструалне циклусе свако петнаест дана, стално ми се спавало и осјећала сам замор - појашњава она.

Упркос прогнозама љекара да неће моћи имате потомство, Николина је успјела да се оствари као мајка. Иза себе има дупле близанце Давида, Констатина, те Хелену и Нађу који су зачети природним путем. Иако су обје трудноће вођене као високоризичне, Николина каже да је трудноћа прошла у најбољем реду.

- Жена са лупусом може да има дјецу, само када је лупус у фази ремисије, када је лупус активан онда он убија плод - појашњава Николина из свог личног искуства, те на основу онога што је чула од љекара. Истиче да јој је у трудноћи осим гинеколога био потребан кардиолог, пулмолог, хематолог и реуматолог.

Када сам сазнала за прву и другу трудноћу срећу нисам могла описати, али кроз своја дјела и себе показујем колико сам задовољна и срећна.

За разлику од мама које се жале да им је мајчинство напорно, Николина каже да јој је сваки дан поклон и дар од Бога.

Бити мајка дуплим близанцима Николина каже да је турбулентно, али се уз велику љубав и супругову подршку све стигне.

Иако је лупус релативно непозната болест, у посљедњем периоду све је више оних који болују од овог обољења.

Како би помогла особама које су у истој ситуацији као она, ова храбра мајка почела је своја искуства да дијели на друштвеним мрежама односно Инстаграму и Јутјубу.

Поручује да је у животу најбитиније бити позитиван те на прави начин искористити све оно што живот носи са собом.

Ова млада мајка апсолвент је на Филозофском факултету у Палама на Катедри за српски језик и књижевност, а тренутно је, као и њен супруг, без сталног запоснења.

Иако би ова прича требало да буде позитиван примјер у мору вијести о негативном природном прираштају, поставља се питање колико надлежне институције препознају њихову важност.

Данојлици још увијек немају ријешено стамбено питање, а то без сталног запослења и са тренутним примањима не могу ни да остваре. Иако су се обраћали руковоству општине Пале за евентуалну помоћ око рјешавања стмбеног питања одговор нису добили. Постављамо питање зашто су надлежни нијеми пред овим примјером, а пуна су им уста приче о пронаталитетној политици?

Коментари 0
Повезане вијести
Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
Продужена сезона гријања у Палама Продужена сезона гријања у Палама
Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО) Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО)
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 8m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    21h 32m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    17h 1m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    8h 38m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    8h 19m
    0